Снимки

За шеста поредна година международна група от екоинтусиасти ще се заемат с почистване на водите на язовир Копринка край Казанлък, съобщиха от ръководството на сдружение „МЦР-Взаимопощ“. Сбирката се провежда за шести път по това време на годината, в дневния ред са включени редица дейности за подоряване на околната среда, спорт и културни занимания.На поканата са откликнали активисти на европейската доброволческа служба, които ще живеят през следващата седмица на палатки.Сред пристигналите за уборката на водоема има представители на Испания, Чехия и Полша.Покрай прибирането на битовите отпадъци участниците ще проведат и конкурс за млади таланти под наслов „Малка сцена“ с участието на

Антонио Дачовски и проекта "Вокализирай Това" с изпълнители RÀDÉ, Gabsy, Станислава Алексиева, Екатерина Гурева и Вия.

Идеята за изграждането на изкуствен водоем по течението на река Копирнка датира от далечната 1923 г. , когато се сформира дори воден синдикат „Тунджа“, който през 1928-а изготвя проект за язовирна стена. Поради липса на средства синдикатът преустановява дейността си през 1935 година.

След Втората световна война идеята се подновява и след обстойни проучвателни и проектни работи, извършени през 1946 г. от „Енергохидропроект“, нарочно създадената строителна секция „Копринка“ към Министерството на строежите започва строителството през 1947 година. Две години по-късно към Министерството на енергетиката се създава държавно стопанско предприятие „Копринка“, което продължава строителството, за да го завърши през 1955 година.

Строителството става един от синонимите на безплатното „бригадирско“ строителство в България, на младежите дори гостува Георги Димитров /по онова време ръководител на компартията и държавата/. Язовирът носи неговото име до началото на промените, а край високата 44 м каменна стена от ученици на скулптура Иван Фунев е издигнат един от най-големите гранитни паметници на някогашния Вожд и Учител.

При строителството на язовира е разкопан и изцяло проучен тракийският град Севтополис от специалисти археолози към Археологически институт при БАН в периода 1948-1954 г От десетина години се заговори за „изваждането“ на тракийската столица и превръщането на водоема в международна туристическа атракция. Реализацията на проекта обаче ше струва над 100 млн евро, пресмятат специалистите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравко Здравков разбрал за делото от медиите

Арх. Здравко Здравков: Не съм викан в прокуратурата

Здравко Здравков разбрал за делото от медиите

Главният архитект на София Здравко Здравков не е викан в прокуратурата да се обяснява за отказа му да даде зелена светлина за строеж на небостъргач в кв. “Стрелбище”.  

 Товарният автомобил е бил шофиран от 31-годишен хърватин

Камион разсипа 23 тона зехтин на магистралата

Товарният автомобил е бил шофиран от 31-годишен хърватин

Товарен автомобил катастрофира тази сутрин на магистралата и разля 2 тона зехтин, съобщават от полицията. "Волво"-то е било шофирано от 31-годишен хърватин.