Снимки

В белите държави измъкването от глоба е почти невъзможно. Съставена ли ти е, то трябва да я платиш. Ако не, следват жестоки рестрикции. В съседна Гърция ти свалят номерата на колата още на пътя, ако си превишил скоростта. Когато си платиш, си ги получаваш. Тук също се въведе подобна схема, но за пияните шофьори. А тези, които са ежедневните нарушители, някак все минават между капките. Глобите бяха завишени. Но каква файда? След като не се събират. Просто да си знаем, че имаме да дадем повече пари при добро желание. И дали това даде ефект? Дали шофьорите се дисциплинираха, или просто им се влоши кредитното досие? Ежедневно ставаме свидетели на безпардонни водачи, които не ги бърка, че ще плащат с 50 лева повече глоби. Не ги бърка изобщо и че трябва да плащат, защото не го правят. И понеже с шофьорите е трудно да се справи човек, решиха да атакуват пътниците. Тя няма как да роптаят. Интересното е обаче как ще се удостоверява, че пасажера на дясната седалка е шофьор, когато носи само лична карта? Да, ще кажете, че с таблетите, но има една малка подробност, която не е домислена. Таблетите не се използват за всякакви справки. Те се включват, когато на пътя има спрян водач с автомобил, книжка и съответните регистрационни номера и данни. При въвеждането им в системата остава следа, че той е проверяван. А ако е проверяван и е имал нарушение, то се очаква акт или фиш. Проверяваният автомобил пък се вписва в дневника на патрула. Това е поредната идея на КАТ (която никак не е лоша), която ще пада в съда. Винаги има нещо добре измислено, но не чак до там домислено. Утре ще започнат да ни спират и докато ходим пеша, за да ни връчват актовете. Служителите на „Пътна полиция“ ще се превърнат в призовкари, а не в контрольори на движението. И дали това ще намали загиналите и ранените при катастрофи? Не може катаджиите да се натоварват с толкова административна бумащина. За това има дори повече от тях на брой чиновници. Които дори имат по 15 мин. технологична почивка на всеки час, а катаджията ръкомаха по цял ден на някоя стоянка. И сега този същия човек ще трябва да върши работата на чиновниците. Има проста и измислена схема. Когато не си платиш глобата в срок, тя да отива в НАП. Там си имат процедури за събиране, които включват запори и дори продажба на имущество. Нужно ли е да правим системата на КАТ още по-тромава. Факт, че глобите не се събират, но не може катаджиите да ни гонят по улицата, за да ни връчват актове и фишове. Дори има фирма, която е сключила договор с МВР, която взима едни доста прилични пари за пликове за писма, в които са сложени фишовете, за куриерски услуги, марки и т.н. Но защо да си вършат работата, когато може господата с жълти жилетки да го правят? Добре дошли в 20-и век. България все още не е минала в следващия. Тук предпочитаме да правим нещата по по-сложния начин. Да товарим магарето, което може да носи, а катъра, който го мързи, да му даваме технологични почивки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.