Снимки

Дори и в най-елитните гимназии в София се намират свободни места за трето класиране, макар и те да са единици. Това стана ясно, след като днес бяха обявени незаетите бройки в паралелките, след като приключи записването след второ класиране. Изключение прави 91-ва  Немска езикова гимназия, където план-приемът е запълнен. Общо 28 обаче са свободните места в Софийската математическа гимназия (СМГ), Испанската гимназия, Първа и Втора английска, Френската гимназия, Техническото училище и 73-то СУ, което е известно още като Втора немска гимназия. Така например СМГ търси още трима ученици. Толкова са и свободните места в 164-та испанска гимназия, където не достигат още едно момче и две момичета. В Първа английска гимназия пък свободните места са осем, а във Втора английска – шест. Още три момчета се търсят в 9-та френска гимназия, а в Техническото училище е незаето едно място. Именно това са основните учебните заведения, които влизат в топ 10 на школата с най-висок бал за прием.
Общо 1363 са свободните места за трето класиране. Пълния списък по паралелки и училища, родителите могат да намерят в сайта на Регионалното управление по образование в София.
Некласираните ученици на втория етап, които могат да кандидатстват на третия, са общо 294-ма. Отделно още 272 деца са имали двойки в училищепреди първо класиране, заради които не са могли да кандидатстват.  Ако са поправили бележките си, те също могат да се включат в третия етап на надпреварата за прием след седми клас.
В това класиране могат да се включат и седмокласниците, които вече са били класирани и записани в някое училище. Те обаче трябва да изтеглят документите от школото, в което са приети, и да кандидатстват наново, като губят вече сигурното си място, защото то не им се запазва.
Именно затова и третото класиране е рисковано за вече приетите ученици. От друга страна, обаче предвид свободните места в елитните гимназии то дава и шанс за седмокласниците да бъдат приети в по-желано училище.
В трето класиране кандидатстването е като при първото. Учениците нареждат желаните паралелки, като се съобразяват само с тези, в които има незаети места.
Учениците, които не са класирани или не са кандидатствали изобщо, могат да подадат документи както онлайн, така и в училищата – гнезда.
Седмокласниците, които обаче вече са били класирани могат да кандидатстват само в школата – гнезда на място, защото електронната система вече ги е отчела като приети, обясни шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева.
От утре до четвъртък включително могат да се подават документите за участие в третия етап на класирането. До 17 юли пък трябва да бъдат обявени списъците с приетите ученици, а записването ще е на 18 и 19 юли.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избраха изпълнител за тикет системата на София

Консорциумът „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“ ще изгражда електронната система за таксуване в градския транспорт на София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Консорциумът е получил 100 точки по изброените в поръчката показатели и е обявил най-ниската цена за изпълнение – 73 248 150 лева без ДДС.

Ваканциите и изпитите - на обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година. Графикът е качен на сайта на министерството www.mon.bg