Медицинските изделия ще бъдат вкарани в единен Електронен регистър. За тях ще се направи и електронна платформа, чрез която болинците ще обявяват единни обществени поръчки. Това стана ясно по време на конференция, свързана с този тип изделия, която се проведе в София. В тази категория попадат стендовете, които се имплантират при преживени мозъчни инсулти, както и изкуствените сърца, байпасите, протезите и всичко останоло, което се имплантнира в човешкото тяло.

Приоритет на настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването е да постави пациента в центъра на здравните грижи и услуги, които му се оказват и предлагат – било то по отношение на болничната медицинска помощ или на достъпа, цената и качеството на лекарствата и медицински изделия, посочи заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева.

Основните разходи на болниците са по перо „Лекарствени продукти и медицински изделия“, но докато при медикаментите има регулация (пределна цена и цена по Позитивен лекарствен списък), която ще бъде допълнително засилена чрез централизирания търг за доставка на лекарствени продукти за болниците, такава липсва при медицинските изделия, посочи още заместник-министър Нейчева. Тя, като един от големите проблеми в сферата на здравеопазването у нас посочи, че в страната до момента няма такъв регистър.

След широко публично обсъждане такъв трябва да се изработи и едва тогава да се пристъпи към регулация на цените и на пазара чрез създаване на електронен търг за закупуване и на медицински изделия, категорична беше Нейчева.

Платформата ще бъде изградена по модела на тази за лекарствата, а цените, които ще се постигат чрез нея, ще бъдат максималните, на които болниците ще могат да ги купуват. От там насетне всяка болница ще има свободата да договаря по-ниска цена, ако успее, посочи още заместник-здравният министър.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кои са най-полезните храни за здравето

Супервитаминозната диета, при която отделни продукти трябва да се консумират няколко пъти дневно, не само помага да се отслабне, но и позволява да се избегнат тежки заболявания, съобщи Лайф като цитира "Бизнес инсайдър".