Снимки

Прокуратурата даде на съд

скока на парно, газ и ток

 

След като даде на съд цената на водата и газа, прокуратурата обжалва и решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се вдигат цените на газ, парно и ток. Върховна административна прокуратура е протестирала пред Административен съд София – град решението на регулатора от седми април тази година, се казва в пресъобщение, разпространено от пресцентъра на държавното обвинение. Обжалва се поскъпването на цените на услугите, предоставяни от 31 дружества, сред които и столичното парно, както и топлофикациите в Плевен, Бургас, Враца, Варна,Велико Търново и Разград. Пред съда се оспорва и разрешеното увеличение на цените на услугите на „Овергаз мрежи“ АД - ЛОЦ Овча купел.

Според държавното обвинение с решението на КЕВР реално са повишени цените на топлинната енергия с повече от 25 процента. За да се постигне този скок регулаторът на практика се е съгласил да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени, смятат от прокуратурата. В протеста на държавното обвинение е вписано още, че регулаторът е взел решението си пренебрегвайки законовите разпоредби за независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

„Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на природния газ, обуславяща настоящото решение неминуемо ще бъде утвърдена“, пише в пресъобщението на държавното обвинение. От прокуратурата са категорични, че КЕВР не е изпълнил и законовото си задължение да взима последователни и предвидими решения, тъй като не е огласил публично критетриите, според които са увеличени цените на комуналните услуги за гражданите. Освен това регулаторът е нарушил и друг текст от закона, според който е задължен да упражнява правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо.

В протеста на ВАП е посочено още, че заради тези нарушения прокуратурата настоява Административен съд София – град да санкционира КЕВР за неизпълнение на влязло в сила решение. Става въпрос за решение на административните магистрати, с което се отменят префернциалните цени, които КЕВР е определил за изкупуване електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници.

„Административната преписка е изпратена за ново произнасяне от КЕВР в съответствие със задължителните указания по тълкуването и прилагането на закона, в едномесечен срок от влизане в сила на съдебното решение. До настоящия момент не е издадено ново решение от КЕВР в съответствие с указанията в съдебния акт на АССГ, поради което ВАП е поискал АССГ да санкционира Комисията“, заявяват от държавното обвинение.

В същото време на брифинг шефът на НЕК коментира иззетите в сряда документи от офисите на компанията. Претърсванията в НЕК са свързани с проверка на плащаните хонорари за външни адвокатски услуги от дружеството. Според шефът на компанията Петър Илиев обясни, че тези разходи не са влезли в цената на тока. По думите му платените към 1 млн. лв. на адвокати по тези дела, са за претенции от и към Националната електрическа компания за около милиард.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.

Домашно куче нахапа 2-годишно дете

2-годишно дете бе нахапано от домашно куче в село Крумово, Пловдивско, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. По първоначални данни малкото момиченце е било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Пострадала е и майката.