Над 340 000 инвалидизирани пенсионери ще вземат с около 30 лв. по-малко през януари. Изплащането на парите за старини започна днес и ще приключи на 21 януари. Причината за по-ниските пенсии през първия месец от новата година е спирането на т.нар. инвалидни четвъртинки.

До края на 2018г. към парите си за старини тези, които бяха с увреждане над 71% полочаваха допълнителни 25% от социалната пенсия. От началото на новата година тази помощ се трансформира във финансово подпомагане и няма да бъде изплащана от осигуритления институт, а от Агенцията за социално подпомагане. Новата парична подкрепа ще бъде получена през февруари, тъй като помощите се изплащат през следващия месец, а не авансово, както е при пенсиите. Всички пенсионери инвалиди, които са с инвалидност между 50 и 71 на сто, както и тези, които не са получавали интеграционни добавки ще трябва да подадат заявления до Агенцията за социално подпомагане. За останалите помощта ще бъде отпусната служебно.

Тези, които са най-малък процент увреждания и до момента не получаваха допълнителни средства към пенсията си ще взимат 7% от линията на бедност, която за 2019г. e 348 лв. Това означава, че месечно им се полагат по 24.36лв. Тези, които са с неработоспособност от 71 до 90 на сто, ще получават 15% от линията на бедност - 52.20 лв. На хората с инвалидност над 90%, които нямат право на чужда помощ, пък ще се полагат 25%, или 87 лв. Най-много ще получават тези с над 90% увреждания, които имат право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност. За тях са определени 57% от линията на бедност, което прави по 198,36 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горските санкционират фирмата, която лови диви свине в клетки

На фирмата, която лови диви прасета с клетки в района на ракитовското село Дорково и ги пуска в частен имот, ще бъдат съставени предписания или актове за установяване на административни нарушения. Това съобщи шефът на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик инж. Ангел Кузманов по време на заседание на областната епизоотична комисия.

20 български вуза искат да се включат в европейски мрежи

Близо 20 български училища се подготвят да кандидатстват за включване в европейски университетски мрежи, след като Европейската комисия публикува втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата „Европейки университети“, съобщиха от просветното министерство.