Над 340 000 инвалидизирани пенсионери ще вземат с около 30 лв. по-малко през януари. Изплащането на парите за старини започна днес и ще приключи на 21 януари. Причината за по-ниските пенсии през първия месец от новата година е спирането на т.нар. инвалидни четвъртинки.

До края на 2018г. към парите си за старини тези, които бяха с увреждане над 71% полочаваха допълнителни 25% от социалната пенсия. От началото на новата година тази помощ се трансформира във финансово подпомагане и няма да бъде изплащана от осигуритления институт, а от Агенцията за социално подпомагане. Новата парична подкрепа ще бъде получена през февруари, тъй като помощите се изплащат през следващия месец, а не авансово, както е при пенсиите. Всички пенсионери инвалиди, които са с инвалидност между 50 и 71 на сто, както и тези, които не са получавали интеграционни добавки ще трябва да подадат заявления до Агенцията за социално подпомагане. За останалите помощта ще бъде отпусната служебно.

Тези, които са най-малък процент увреждания и до момента не получаваха допълнителни средства към пенсията си ще взимат 7% от линията на бедност, която за 2019г. e 348 лв. Това означава, че месечно им се полагат по 24.36лв. Тези, които са с неработоспособност от 71 до 90 на сто, ще получават 15% от линията на бедност - 52.20 лв. На хората с инвалидност над 90%, които нямат право на чужда помощ, пък ще се полагат 25%, или 87 лв. Най-много ще получават тези с над 90% увреждания, които имат право на добавки за чужда помощ и на социална пенсия за инвалидност. За тях са определени 57% от линията на бедност, което прави по 198,36 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винетка за 40 метра между два града

Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40 метра тротоар, трябва да плащат винетки, за да пътуват между двата града.

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Купуваме значка за полицай срещу 60 лева в нета

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Само срещу 60лв. може да бъде закупена значка на Национална полиция в популярен сайт за онлайн търговия. Продавачите предлагат и фалшиви полицейски униформи, които всеки може да закупи.

Полковник от резерва се дегизира за Шипка като журналист от "Newsweek"

В образа на знаменития военен кореспондент на списанията "" Newsweek" и "La illustration espanola y amerika" Хосе Луис Пелисер  ще се появи на връх Шипка за възстановката на кървавите битки при отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война полковник от резерва Христо Драгозов.