Снимки

По-млади български войници ще бъдат приемани в армията и съответно същите ще бъдат пенсионирани по-рано. Най-младите във военните редици ще са вече на 28 години, а не както досега на 32 години. За сметка на това възрастта, до която ще служат редовите армейци, се намалява от 50 години на 46 години. Такива промени в Закона за отбраната и въоръжените сили прие Министерският съвет. Ако и НС ги одобри, новите правила за влязат в сила от следващата година, а за вече постъпилите на служба ще важат досегашните.

С тях се увеличава до 55 години и пределната възраст за сержантите, офицерските кандидати, младшите офицери, офицерите със звание „майор“ и „подполковник“ на 55 години. Като мярка срещу трайният недостиг на кадри с новите разпоредби се създава и възможност съкратените и напусналите през последните десет години да постъпят повторно на военна служба.

Промени бяха приети и в Закона за резерва, който регламентира подготовката на гражданите за защита на страната при кризисни ситуации. Въвежда се опция по време на обучението на доброволен принцип да се провеждат практически занятия с използване на оръжие. Предлага се също така създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и българи, желаещи да придобият армейските си знания и умения.

След заседанието на МС стана ясно още, че МВР и специалния отряд на ВМС на САЩ ще проведат съвместно обучение за противодействие на трафика на наркотици и тероризма. Акцент в тренировката с щатските „тюлени“ щял да бъде поставен върху обучението на инструктори от структурите на МВР.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Товарният автомобил е бил шофиран от 31-годишен хърватин

Камион разсипа 23 тона зехтин на магистралата

Товарният автомобил е бил шофиран от 31-годишен хърватин

Товарен автомобил катастрофира тази сутрин на магистралата и разля 2 тона зехтин, съобщават от полицията. "Волво"-то е било шофирано от 31-годишен хърватин.