Снимки

 

4000 заболявания спират растежа на децата или го забавят. Те са от групата на т. нар. редките болести. Това съобщиха лекари от Варненското дружество по детска ендокринология. Една от диагнозите е дефицитът на растежен хормон. Лечението на това заболяване е скъпо, но се поема изцяло от Националната здравноосигурителна каса, уточниха от там. Редовното измерване и проследяване на растежната скорост на децата позволява ранното откриване, превенция и лечение на въпросните заболявания.

Ръстът се смята за нисък, когато 97% от малчуганите на същата възраст са по-високи Това може да се прецени с помощта на специални криви, с които разполагат специалистите детски ендокринолози за оценка на растежния темп. Причините за изоставането му могат да бъдат особености на здравото дете, хронични заболявания, скелетни малформации, синдроми и ендокринни нарушения. Растежът се възстановява чрез откриване и лечение на основното заболяване, каквото вече има и в нашата страна. Крайният ръст е толкова по-нисък, колкото по-късно е започнато лечението.

Над 2/3 от децата с проблеми в растежа са недиагностицирани, поради слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, отчитат детските ендокринозолози.

Нарушенията в растежа ако не са вродени скелетни заболявания, се проявяват предимно след първата и най-вече след втората година. От децата с нисък ръст малко над 50% имат някаква болестна причина за това. Останалата част са здрави деца, родени от по-ниски родители.

В помощ на родителите Варненското дружество по детска ендокринология стартира кампанията „Growinform“, която обхваща над 10 града в страната. Като начало ще бъдат организирани безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата във Велико Търново, Габрово и Горна Оряховица съответно на 15, 16 и 17 април 2018 г., казаха от Универснитетската болница „Св. Марина“-Варна. Мобилният екип, оглавяван от д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които ще правят оценка на растежа на децата

 

 

Не е необходимо предварително записване, нито направление, но е добре да се знае ръстът на родителите и данни за ръста и теглото на детето през годините. Във Велико Търново прегледите ще се извършват в Многопрофилната областна болница „Стефан Черкезов“ на 15 април от 13.30 до 17.00 часа, в Габрово в Диагностично-консултативен център №1 на 16 април от 10.00 до 16.00 часа, а в Горна Оряховица в Диагностично-консултативен център №1 на 17 април от 9.00 до 14.00 часа.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.