Снимки

Хлапетата могат да прекарват от три до пет часа в детската градина, ако са записани в почасова форма на предучилищно образование. Това стана ясно, след като днес екипът на МОН представи проекта на стандарт за ранно обучение. Става дума за малчуганите, навършили пет години, които по закон трябва да посещават задължителна детска градина. Това е една от трите форми на ранно обучение, разписани в Закона за предучилищно и училищно образование. Ако родителите пък не искат да пуснат детето си на градина, то може да остане у дома, като семейството се ангажира, че хлапето ще усвои необходимите умения според държавните изисквания. Тези малчугани ще се водят записани в самостоятелна форма. Родителите, които искат да „обучават“ 5-годишните си деца у дома, обаче ще бъдат одобрявани от комисия.

В детската градина,

 

хлапетата ще се обучават чрез игра,

 

 

а преди да станат първокласници от тях ще се очаква да могат да броят до десет, съобщи зам. - министърът на образованието Диян Стаматов. Той уточни, че представеният стандарт за предучилищно образование все още е само проект и общественото обсъждане тепърва започва. Една от целите, заложени в стандарта за предучилищното образование, е хлапетата да имат щастливо детство.

Според проектите на учебни програми по български език и литература, децата ще се учат да използват традиционните етикетни изрази като благодаря, моля,извинявай, заповядай. От хлапетата ще се очаква още да различават изречение от текст, да описват играчки, както и да наизустяват кратки стихчета или част от тях.

В проектите на учебните програми по „Околен свят“ пък е записано, че от малчуганите ще се очаква да разпознават образа си и да назовават пола си. Децата ще бъдат възпитавани и на толерантност към деца и възрастни с различия. От малчуганите ще се иска също

 

да познават правилата за движение по улицата

 

по коридора, на ескалатора, както и да знаят предназначението на детските столчета в автомобила. Хлапетата ще се учат и да разпознават състоянията на здраве и болест. В предучилищна възраст децата ще бъдат възпитавани на патриотични и национални ценности. В това число да разпознават националния химн и да проявява национална гордост и почит. В програмите е заложено още хлапетата да свързват честването на празници като 3 март, 24 май, 19 февруари и 2 юни съответно с българското Освобождение, делото на братята Св. Св. Кирил и Методий, почитане на паметта на Васил Левски и Христо Ботев.

Относно материала за световното Средновековие Стаматов обясни, че уроците ще се преподават в часовете по ЗИП в седми клас, за да няма дупки в знанията на учениците, които в момента са шести клас. Заради поетапното въвеждане на новите програми имаше опасения, че цял един випуск от сегашните шестокласници може да не изучава историческия период. Материалът обаче ще бъде предаден в рамките на 18 часа в седми клас, уточни Стаматов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

40 сигнала на ден за насилие над деца

Случаите на насилие или експлоатация над деца се увеличават. Дневно се подават между 20 и 40 сигнала, понякога дори достигат до 50, това заяви Елеонора Лилова, директор на Държавната агенция за закрила на детето. Само за първото тримесечие на 2018 г. агенцията е била сезирана 120 пъти за упражняване на тормоз над подрастващи. В някои от случаите се съобщава за повече от един вид насилие.