Снимки

Износът ни за страните извън ЕС е основно кожи, текстил и мебели, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) за периода януари – октомври 2017 г.

Родните търговци са продали в чужбина стоки за 43,5 млрд. лева през първите десет месеца на настоящата година. В сравнение със същите месеци на 2016 г. експортът ни се увеличава с 12,5%. Само през октомври общият износ възлиза на 4,9 млрд. лв. и нараства с 14,5% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари-октомври 2017 г. в страната са внесени стоки общо на стойност 48,3 млрд. лв., или с 15,4% повече спрямо същия период на 2016 г. През октомври вносът се увеличава с 12,3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 5 425.5 млрд. лева.

Според данните експортът ни за трети страни расте с 15,9% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 14,8 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са

 

Турция, Русия, Китай, Сърбия,

 

Република Македония и САЩ, които формират 52 на сто от износа ни за тези държави.

Продължава нарастването на външнотърговския обмен между България и Русия. През първите десет месеца износът ни се увеличава с 104,3%, достигайки 1,280 млрд. лева при 626,6 млн. лева за същия период на 2016 г. В същото време импортът ни от Русия нараства с 26,3%, достигайки до октомври 4,735 млрд. лева.

Оказва се, че най-много зад граница изнасяме обработени кожи, артикули от каучук, текстил, чугун и стомана и благородни и цветни метали. В тази група от стоки отчетеният ръст е в размер на близо 53 на сто. На второ място с увеличение от 30% се нареждат мебели, пътнически артикули, облекло, обувки и сглобяеми конструкции.

 

Спад обаче се наблюдава при месото

 

и месните продукти, риба, зеленчуци и плодове, захарни изделия и живи животни. По-малко на чужденците сме продавали и въглища, газ и електрическа енергия.

Статистиката показва още, че вносът на България от трети страни през периода януари - октомври се е увеличил с 24,4% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 17,4 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. От тези държави

 

най-често докарваме сурови кожи, маслодайни семена и плодове,

 

дървесна маса и хартия.

От НСИ заявяват още, че през периода януари-септември износът на България за държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) се е увеличил с 10.9% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 25,5 млрд. лева. Най-често търгуваме с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,7% от износа за държавите в Общността.

Импортът на България от ЕС през януари - септември се увеличава с 11 на сто спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 27,3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.