337 школа с мерки за безопасност по тъмно

337 школа с мерки за безопасност по тъмно

Втората смяна да бъде до 18.30 ч. там, където има възможност

Втора смяна до 18.30 ч. препоръчва Министерството на образованието и науката на 337-те училища в страната с двусменен режим на обучение. Предложението е с цел да се улеснят учениците и да се осигури тяхната безопасност. Това коментираха експерти от просветното министерство пред „Монитор“ във връзка с изказване на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Пред DarikNews тя коментира, че по-ранното приключване на занятията ще доведе до по-малко натоварване на децата и намаляване на пътнотранспортните произшествия с ученици, тъй като шофьорите ще са по-концентрирани на пътя. Тази идея на МОН обаче не е задължителна за учебните заведения в страната, а е единствено препоръка, тъй като не всички училища могат да осъществят тази промяна.

Зам.-министър Михайлова добави, че в някои училища вече е въведена тази практика. Там, където има нулеви часове, децата тръгват с час по-рано и се прибират в 18.30 ч., вместо в 19.15 ч. при максималните седем занятия.

Това е една от мерките за безопасност на децата, които предвижда министерството. Програмата предвижда и обучение на учениците относно правилата за движение и пътните знаци, както и необходимостта да носят светлоотразителни жилетки.

МОН също работи за въвеждането на едносменен режим на обучение, но е трудно да се реализира в цялата страна, коментират експерти от министерството. Всеки град е с различен етап на подготовка, тъй като това зависи от много фактори. В по-големите градове има повече ученици и съответно директорите срещат проблеми с въвеждането на една смяна.

Тази реформа може да бъде осъществена най-рано през 2029 г., стана ясно от думите на Михайлова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.