Снимки

Всяка година хиляди жени се подлагат на болезнени и инвазивни операции за премахване на лезии на гърдите, които настоящите диагностични средства определят с висок риск за рак. По-голямата част от тези процедури разкриват, че лезиите са доброкачествени, за това подобряването на настоящите средства за откриване и диагностика е основен приоритет за много учени. Сега, система с изкуствен интелект (AI), използваща машинно обучение може да предскаже кои високорискови лезии най-вероятно ще станат ракови.

Мамограмите все още са най-важният диагностичен инструмент за разкриване на рака на гърдата, като съмнителните лезии, откривани чрез мамография, биват изследвани посреством биопсия. Ако се установи, че биопсията е анормална, пациентът претърпява операция за отстраняване на лезията, но 90% от тези лезии се оказват доброкачествени, което прави хирургичната намеса ненужна.

„Тъй като инструментите за диагностика са неточни, съществува склонност при лекарите за допълнителна проверка за рак на гърдата”, казва съавторът на изследването, Реджина Барзила. „Когато има толкова голяма несигурност в данните, машинното обучение е инструментът, от който се нуждаем, за да подобрим откриването и да предотвратим ненужните манипулации.”

Изследователи от лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект от Масачузетския технологичен институт (MIT), Масачузетската болница и медицинския факултет на Харвард разработи модел за машинно обучение с 600 съществуващи високорискови лезии, включващи променливи, като семейна история, демографски данни и предходни биопсии. Моделът е тестван върху 335 лезии, като предсказва с точност от 97%, кои биха се превърнали в рак.

Изследването стига до извода, че над 30% от операциите за премахване на тези доброкачествени лезии биха могли да бъдат избегнати чрез включването на този модел за машинно обучение в общите диагностични практики.

„В миналото може да сме препоръчвали всички високорискови лезии да бъдат отстранявани хирургически”, казва Констанс Леман, сътрудник в проекта. „Но сега, ако моделът определи, че има много малък шанс лезията да бъде ракова при конкретен пациент, можем да имаме по-информирана дискусия с пациента за наличните възможности. Може би е по-разумно при някои пациенти, лезиите да бъдат следени посредством изображения, а не хирургично изрязвани.”

Инструментите за диагностика с AI навлизат все повече в медицинските изследвания, като машините помагат на лекарите да проследяват данните, за да диагностицират по-добре различни състояния. От китайска система, която помага за диагностицирането на рака на белия дроб с помощта на изкуствен интелект (AI), до система откриваща ракови заболявания по кожата, както обучен дерматолог, способността на машините да спомагат за откриването на смъртоносни болести се увеличава непрестанно.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.