България трябва час по-скоро да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, наричана още Истанбулската конвенция. Актът е нужен, за да може всяко насилие зад 4-те стени на дома да бъде криминализирано според действащия ни НК. Към момента, ако жертвата иска да си търси правата в съда, трябва да води гражданско дело. Повечето от потърпевшите обаче нямат финансовата възможност да плащат на адвокати. Това съобщи на пресконференция президентът на ЗОНТА-клуб Пловдив Мариана Обретенова в присъствието на адвокат Милена Кадиева – управител на фондация „Джендър алтернативи” и Рада Иванова Еленкова – Рашева – координатор на проекта „16 дни активизъм срещу насилието, основано на пола“.

Според действащото ни в момента законодателство жертвите могат да заведат гражданско дело, като съдът може да определи ограничителната заповед или да задължи насилника да посещава специални програми за работа с извършители на насилие.

Статистиката на фондация „Джендър алтернативи” за 2014г. сочи, че Пловдив продължава да бъде рекордьор в страната по брой заведени дела – 238. От началото на 2015г. до осночмли заведените дела в съда са 194, съобщиха от фондацията. Юридическите консултации за жертвите там са безплатни, както и адвокатските услуги за тези от жените, които не могат да си позволят наемане на юрист. За жертви, които имат финансова възможност адвокатските такси на фондацията са минималната възможна тарифа. По данни на консултативния център на фондацията насилниците са най-често със средно образование. Според адвокат Кадиева не е вярна тезата, че тези, които бият, са неграмотни. Точно обратното е, твърди тя. Дори насилниците с висше образование са много по-изобретателни в мъченията, които налагат на своите жертви. 64% от жертвите са пострадали от своите половинки, сочи още статистиката на фондацията. Следват 23%, които са бити от своите роднини, като тук са предимно възрастните хора, ставащи жертви на своите пораснали деца. При 8 % от случаите става дума за насилие, прилагано от родители към децата им. Във фондацията са работили и по случай на пловдивчанка, пострадала от сексуално насилие на работното си място. Общо 280 лица са обслужени от специалистите на фондацията на място в Консултативния център, като от тях 244 са жените. Средната възраст на пострадалите от насилие е 44-50 години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В павелбанското село Долно Сахране върнаха към нов живот уникален механизъм на Тотю Ранков, автор на единствения български учебник „Времеизмерване“

Бивш леяр от Видин „лекува“ замлъкнали кулни часовници

В павелбанското село Долно Сахране върнаха към нов живот уникален механизъм на Тотю Ранков, автор на единствения български учебник „Времеизмерване“

Бивш майстор леяр и шеф на леярски цех във видински завод от години се е специализирал в „лечението“ на отдавна замлъкнали часовници, отброявали времето от камбанарии на черкви и кулички на читалища из цялата страна.

Опасният серовъглеродът от „Химко“ вече е извън страната

Серовъглеродът, съхраняван в потенциално опасни контейнери на площадка на територията на бившия химически завод "Химко", успешно е транспортиран извън границите на страната, като крайната точка е Сърбия. Това съобщи управителят на фирмата "Балкан ресурс" Емил Иванов.

Забраняват брането на мурсалски чай

Започнаха проверките на най-големите естествени находища на мурсалски чай в страната. Те се извършват съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която за поредна година се въвежда забрана за събиране на лечебното растение, съобщи БНР.