Съдиите на Хидрата с имоти за милиони
9

Обясняват ги с наследство, богати роднини и спестявания

Съдиите на Хидрата с имоти за милиони

Шефът на ВКС Лозан Панов изплатил за 4 години апартамент за 270 бона

Кадровикът на Темида Калпакчиев с 2 жилища в Лозенец за 297 000 лева

Гласът на ламята – Нели Куцкова, с фрапиращи разлики в декларациите

 

Имоти за милиони левове в столицата и по морето притежават съдиите, свързани с олигархичния кръг „Хидра“, сформиран от укриващия се от родното правосъдие мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев и драгалевския “гуру“ Иван Костов. Това показва проверка на Агенция „Монитор“ в имотния регистър на страната.

Според данните в него магистратите, които открито работят за интересите на мафиотската ламя, притежават солидно имане. Стабилния имотен портфейл пък обясняват със спестявания, кредити, макар в същото време да държат на влог солидни авоари, богати роднини и наследство. Все редовно използвани обяснения за иначе необяснимо богати имотни портфейли. На това топ място в София - току пред входа на Южния парк, се намира един от апартаментите на главата на Хидрата в Темида Лозан Панов.

Най-фрапиращият пример за това е не друг, а главата на кръга „Хидра“ в Темида - скандалният шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов. Само за година той се оказва богат наследник и

горд собственик на имане за над 1 млн. лв.

Стартът на фрапиращата имотна кошница е даден още през 2011 г., когато настоящият шеф на ВКС прави впечатляващо скъпа покупка – огромен апартамент от 144 кв. с гараж, намиращ се в края на лъскавия столичен булевард „Витоша“ - точно на входа на Южния парк. Тузарска локация, която според редица брокери губи първото място в ранглистата по цени в столицата единствено от района на „жълтите павета“. По данни от имотния регистър, жилището е закупено от Панов за малко над 270 000 лева през 2011 г., а от декларациите му пред Сметната палата и Висшия съдебен съвет става ясно, че 95 бона от цената са дошли от „спестявания от заплата“. За останалите 180 000 лева шефът на ВКС тегли ипотечен кредит, който обаче изплаща скорострелно – за само 4 години. Простите изчисления показват, че магистратът трябва да е карал само на хляб и вода близо петилетка, защото пазарната вноска за подобен кредит е около 4500 лева на месец. Дали това е възможно всеки може да прецени.

Още повече че междувременно, докато още трябва да е затягал до спукване на ребрата колана си,

Панов решава да се сдобие и с вила с двор от цели 480 кв. м. във Варна.

Покупката е направена преди малко повече от две години – през 2013 г., а „честният“ съдия брои за апетитния имот фрапиращо ниска цена – едва 26 000 лева. Беглата справка из имотните сайтове сочи, че пазарната стойност на вилата е поне 4 пъти по-висока дори към днешна дата, въпреки спада на цените на недвижимите имоти в последната година. И ако си мислите, че с двете тузарски покупки спира трупането на апартаменти и къщи, грешите. През следващата година – 2014 г., шефът на ВКС се превръща в милионер в имоти, макар и по документи – от наследство. На хартия, след кончината на втория си баща Йордан Панов през 2014 г., магистратът се сдобива с 1/6 от шест имота в топлокации на столицата. Останалите дялове са разпределени между майка му Капка и брат му Лазар, но справката в регистрите показва, че наследеното имущество е било напазарувано от родителите му на подозрително ниски цени. Така например през 2008 г. Йордан Панов пазарува парцел в Банкя от над декар – 1190 кв. м., срещу едва 88 000 лева. Това при положение, че и в момента, след стабилния спад на цените от 2008 година насам, подобен имот струва много повече. В допълнение към стабилната сградна кошница, Панов има и два нови семейни автомобила (бел.р. удобно закупени от родителите му поне по документи. Парите естествено идват от спестявания от заплати), а също и солиден банков влог. Тук е моментът да се отбележи, че през последните години шефът на ВКС вписва в декларациите си, че си докарва по близо 2500 лева месечно над заплатата от наеми и лекторски възнаграждения. Но – случайно или по-скоро не, възходът в имотното и финансовото му благосъстояние идва с възхода в кариерата на съдията,

който иначе се пробва да се изкара „будната съвест на Темида“. 

„Бедна“ на хартия се изкарва заместничката на Лозан Панов във ВКС – Павлина Панова. При проверка в имотния регистър на нейно име и на името на мъжа й излизат само 2 апартамента, които вече дори не се водят техни. Единият, с площ около 60 кв.м, намиращ се в столичния квартал „Стрелбище“, е бил собственост на съдийката, която изненадващо решава да го прехвърли на майка си преди няколко години. При проверка на имотната декларация и тази за конфликт на интереси пред ВСС обаче очаквано лъсва, че семейството на

Другата заместничка на Лозан Панов - Павливна Панова, през 2008 г. е дарила майка си Лозанка с този апартамент на столичната ул. Хайдушка гора.

Панова, включително и самата тя, никак не са финансово и имотно необезпечени. От проверката става ясно, че фамилията има дялове в близо 20 имота. Най-скъпият от тях е жилище в центъра на София, на улица „13 март“, което също е купено с пари на съдийката.

И като стана дума за ВСС, тук е моментът да се отбележи, че от проверките в регистрите на страната лъсва ясна закономерност.

Магистратите, пристанали на Хидрата, могат да се похвалят
със завидно имуществено благосъстояние. Това важи и за друг неин представител в Темида – членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев. През 2005 г. кадровикът на Темида и съпругата му Елизабет се сдобиват с парцел от 621 кв. м. в местността Кючук Суат в Шабла. За впечатляващо ниската сума от 2000 лева. Поне по документи.

Кадровикът на Темида Калин Калпакчиев и съпругата му са горди собственици на 2 апартамента на съседни улици в тузарския столичен квартал Лозенец.

В столицата Калпакчиев и съпругата му пък притежават два апартамента на съседни улици в „Лозенец“, купени през 4 години за близо 300 бона общо. Първо в имотния им портфейл попада 86 квадрата жилище с мазе и таван на ул. „Крум Попов“ 28, закупено за 166 245 лева през 2011 г. През август миналата година пък си пазаруват и 52,3 кв. м. апартамент на по-малко от километър от него – на съседната ул. „Яворец“ 8, за 127 128 лева. И макар фамилията да купува имоти със замах, на хартия го прави с кредити. Последно и двата имота са ипотекирани срещу общо 248 500 лева, което означава, че за 4 години семейството е успяло да изплати над 50 бона. Завидна скорост на погасяване за всеки средностатистически българин.

Пълна с разминавания пък е имотната декларация на гласа на Хидрата – Нели Куцкова

Говорителката на богато обсипвания с грантове от „Отворено общество“ и „Америка за България“ Съюз на съдиите в България е декларирала пред ВСС, че освен имоти (къщи и ниви) в Кърджали и Априлци, в София притежава заедно със съпруга си Кирил само един апартамент от 116 кв. м. в кооперация на ул. „Народен герой“ 6 в „Овча купел“. Имотът е придобит през 1996 г. за 175 014 лева с „кредит, дарения от родители и лични спестявания“. Според декларацията на майка му Нели Куцкова, Константин Куцков се е сдобил с този апартамент в Манастирски ливади от лични спестявания.

По-любопитното обаче, че през август 2009 г. синът им Константин, който тогава е само на 28 години, се сдобива с апартамента на долния етаж. Според документите в имотния регистър, за 59 кв.м. ателие той брои 84 313 лева. Сумата не е малка, още повече за младеж на тази възраст, но е платена накуп след „дарение от баща му“. Любопитното е, че според декларацията, подадена от Куцкова пред ВСС, когато кандидатстваше безуспешно за поста на председател на Софийския апелативен съд, Константин е броил само 30 000 евро за апартамента. Дали разликата от над 20 000 лева се дължи на възможностите за доказване на дарението е въпрос, по който трябва да се произнесат компетентните органи. Разминаване в сумите – при това още по-драстично, има и при другия апартамент, придобит от Куцков-младши. За периода от август 2012 до март 2014 г. Константин се сдобива на две стъпки с 80 кв.м. жилище в новопостроена кооперация на ул. „Луи Айер“54. Стъпките са две, защото Младши първо закупува половината от правото на строеж на апартамента от две физически лица – съпруг и съпруга, на които според имотния регистър брои 11 734 лева. Другата половина от правото на строеж е преотстъпена от съпрузите на фирма, от която Константин откупува остатъка от жилището си през март 2014 г. срещу 51 621 лева. Пак от дружеството, година по-рано, откупува и гараж срещу 4500 лева. Сумарно се получава, че Младши е броил за апартамента и гаража 67 855 лева. Непостижимо ниска цена за подобно жилище, дори и взето „на зелено“. Хаосът обаче става пълен при справката в декларацията, подадена от Куцкова пред ВСС. Там пише, че Младши е купил жилището за двойно по-висока сума – 68 400 евро или над 133 000 лева. При това – от лични спестявания от заплати.

Недоумение буди и декларацията на друго от лицата на Хидрата в Темида – Мирослава Тодорова

Подобно на сина на Куцкова, и съдийката, който бе понижена от ВСС от магистрат в градския до магистрат в районния съд на София заради забавяне на дела, се е сдобила с апартамент на изключително ниска цена.

Според имотния регистър Мирослава Тодорова се е сдобила със 113 квадрата апартамент на столичната улица Дончо Ватах буквално срещу жълти стотинки.

Според имотния регистър, през 2005 г. тя придобива 113 квадрата жилище на ул. „Вончо Ватах“67 в столицата буквално срещу жълти стотинки – 29 992 лева, но пък сключва ипотека за шесторно по-голяма сума – 50 000 евро. За разлика от колегата си Лозан Панов, вместо да изплати ипотеката, 10 години по-късно Тодорова продължава да я държи. Подновява я през 2015 г., но този път за сумата от 41 000 лева. Как се е справила с погасяването на останалите близо 160 000 лева и дали кредитът не е бил теглен само про форма е въпрос, който виси с пълна сила. По-любопитното е, че апартаментът може и изобщо да не фигурира в публикуваните онлайн в регистъра на Сметната палата декларации (бел.р. - те се качват в мрежата от 2007 г. насам), но пък в отчета си за 2006 г. Тодорова е написала само, че дължи на фирмата, от която е откупила жилището, 25 230 лева по „договор за довършителни строителни работи“.

 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.