336 души са станали жертва на сексуална експлоатация за 2020 г.

336 души са станали жертва на сексуална експлоатация за 2020 г.

Трафикантите използват метода "ловър бой"

336 души са станали жертва на трафик на хора с цел сексуална експлоатация през 2020 година, сочат данни на полицията. От тях 333 са за жени. Това стана ясно на пресконференция днес по случай Европейския ден за борба с трафика на хора. 

През изминалата година в администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора са получени общо 53 сигнала за потенциални случаи на трафик, като 60 лица са идентифицирани като рискови. За сравнение, към месец септември 2021 г. са получени 41 сигнала и 87 лица са категоризирани като вероятни жертви на трафик (независимо от формата му). По отношение на сексуалната експлоатация, сигналите за 2021 г. са 30, а 13 лица от женски пол са обгрижени до настоящия момент. Част от получилите убежище и подкрепа са настанени в приюти заедно със своите деца, които също са се намирали в рискова ситуация.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че се наблюдава леко увеличение на броя на сигналите и на лицата с рискови профили. Той заяви обаче, че това би могло да се дължи както на по-леките противоепидемични мерки срещу COVID-19 в сравнение с миналата, така и на ефекта на превенционните дейности на НКБТХ, съвместно с ГДБОП и други партньори, и повишената разпознаваемост от обществото на престъплението трафик на хора. Съответно това би могло да доведе до повече хора, които сигнализират за престъплението. 

Трафикът на хора все още продължава да бъде сериозна заплаха и опасност в страните от ЕС, подчертва обаче Рашков. Той заяви, че борбата с него е национален приоритет. По негови думи институционалната рамка на България е една от най-добрите в ЕС.

"Трафикът на хора разглеждаме в няколко части. На първо място е трафикът с цел сексуална експлоатация. Нашата страна е източник на хора, които се трафикират с тази цел предимно с дестинация най-богатите държави в Европа, особено към тези, където проституцията е легализирана", обясни Рашков.

От днес, Европейския ден за борба с трафика на хора, започва вторият етап на кампанията, която реализират Националната комисия и ГДБОП. Целта е повишаване на информираността за различните аспекти на трафика на хора.

Няма рязко увеличаване или намаляване на тези случаи, ситуацията е овладяна, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

По негови думи подходът на трафикантите към всяка жертва е различен, като те рядко прибягват към насилие и заплахи за склоняване към проституция. Отличават се като добри психолози. По негови думи сред най-честите методи за склоняване продължава да бъде "lover boy" - жертвата се влюбва в насилника и е готова на всичко за него, включително да проституира. Има случаи, при които момичетата изпадат освен в емоционална, но и във финансова зависимост.

Другият често срещан начин за набиране на лица за трафик е чрез социалните мрежи. За 2021 г. ГДБОП е съдействала на близо 50 лица, които са били в ситуация на жертва.

За 2020 г. ГДБОП е съдействала на 50 души за прибиране обратно в страната, за настаняването им и осигуряването на психолог. В момента се наблюдават 21 групи за трафик, част от тях международни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.