Снимки

Последният първи секретар на общинския комитет на БКП в Пловдив сложи край на живота си на 16 юни по обяд в дома си в центъра на града. Тялото на Пантелей Пачов било намерено от съпругата му в банята в жилището. При огледите на криминалистите на място станало ясно, че 78-годишният Пачов се е застрелял със законно притежаван пистолет.

Именно в петък по обяд служители на Военния съд, който се намира точно срещу дома на Пачови, видели как отпред спира кола на Криминалистичната лаборатория. Пантелей Пачов и съпругата му живеели скромно на третия етаж в малка кооперация в квартала зад Пловдивския и Техническия университети. Причината за фаталното решение бил открит рак на дебелото черво. Приживе Пачов споделял на своите близки, че не иска да им тежи и иска да сложи край на живота си. Вестта за смъртта му покруси хората, които го познават.

- В тази малка кооперация на третия етаж е живял скромно последният първи секретар на БКП в Пловдив

Според тях Пантелей Пачов до края на живота си е останал идеалист, чист и честен човек. По думите на Делчо Раленков, който излива спомените си и тъгата си в социалните мрежи, „Пантелей Пачов спаси Пловдив от кървища! Първият извън столичен митинг след 10 ноември 1989 година беше в Пловдив. Помня датата като вчера - 26 ноември 1989 година! Но той беше направен по старите стандарти, а хората искаха ново слово. Като свърши протоколният митинг, наредиха да се приберат микрофоните. Народът се люшна като вълна десет бала и тръгна към 12 етажната сграда на БКП / аз бях на 10 -тия/. Хората искаха да говорят! Искаха микрофоните! И добре, че някой се беше се сетил да отскочи до дома на Пачов, да го склони да се върне. Ами той тогава имаше огромна власт – една негова дума и милицията ще да попилее митинга! Но той се върна, върна микрофоните и няма да забравя, че рече: „Който не може да прави митинги, да не се заема!” И стоя до 1 часа среднощ да слуша какво говори народът! Пачов беше представител на България в ликвидирането на СИВ! И накрая ликвидира себе си! Пантелей, мир на безпокойствията ти!”.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бивш шеф на затворите: Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони

"Само в женския затвор в Сливен няма мобилни телефони". Това пред Нова тв бившият заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов на фона на дискусията достатъчно добре ли се охраняват нашите затвори.

Николай Колев-Босия продължава гладната си стачка срещу купуването на шофьорски книжки

Общественикът Николай Колев-Босия вече дванадесети ден продължава гладната си стачка срещу покупко-продажбата на шофьорски книжки, която води до многобройни трагедии по пътищата.