Снимки

Фирми с пазари извън България и кандидат-новодомци вдигат кредитирането у нас. Наблюдават се първите симптоми на повишен кредитен интерес, съобщи председателят на банковата асоциация Петър Андронов. Раздвижването се наблюдава най-вече в корпоративния сектор и при ипотечните заеми.

Най-активни в търсенето на заеми са компаниите в сектора на машиностроенето, както и на производството на машинни части. Това важи като цяло за експортно-ориентираните фирми. Те търсят кредити, включително инвестиционни, което е важно и добро, защото инвестират в модерни технологии и разширяват производствата си. Тези фирми вече са

ключов елемент от международни производствени вериги

което е много добре, коментира Андронов.

Председателят на банковата асоциация коментира още, че не очаква бърз и непосредствен ръст в лихвите заради настъпилата несигурност на европейските пазари след референдума във Великобритания. За банковия пазар у нас няма да настъпят сериозни промени. Затова всеки, който има банков кредит, трябва да е спокоен, категоричен бе Андронов:

„Няма причина за притеснение. Няма промяна в условията на българския пазар. Големият въпрос е политически, той стои пред лидерите на Европа и се отнася за бъдещето на Европа“, добави той.

Последните данни на БНБ за май показаха, че макар и с много малки стъпки банковото кредитиране нараства три месеца поред, въпреки че на годишна база все още се отчита спа. Само през май потребителските заеми са скочили с 0,28% или с 20 млн. лв. до 7,2 млрд. лв. С 0,21% са нараснали ипотеките. Номинално това е около 18 млн. лв. Най-голям ръст номинално през май БНБ отчете за фирмените кредити – с 22 млн. лв., но в проценти – едва 0,1 на сто.

Според Андронов вероятно до края на годината

банките ще запазят лихвената си политика

а именно - цената на кредитите и доходността от депозитите ще намаляват. При ипотечните кредити лихвите трайно слязоха под 5%, посочи Андронов. Лихвите по депозитите също вървят надолу, като за бизнеса те дори стигнаха нива от 0,29%, а за домакинствата минаха прага от 1 на сто и паднаха до 0,7%.

Банкерът не се ангажира с прогноза дали до края на годината ще видим лихви от 0%. Според последните данни на БНБ през май фирмите са получавали за парите си на влог 0,29% лихва. Всичко зависи от лихвената диета, която идва от Франкфурт, коментира той. Става въпрос за отрицателната лихва, която банките получават, когато държат парите си на влог в централата банка. Неотдавна БНБ също въведе отрицателна лихва за депозитите на банките. Ако трябва тези пари, които влизат в банките като депозити да стоят на -0,4% лихва, например, е малко трудно за банките да не редуцират самите те лихвите по депозитите, обясни шефът на асоциацията на трезорите у нас.

Петър Андронов не се нае да прогнозира какъв ще бъде резултатът от оценката на качеството на активите в банковата система и последващите стрес - тестове, но изрази увереност, че дори и да има проблеми в някоя банка, те ще могат да бъдат решени без сътресения. Оценяването на банковите активи е нормална европейска практика, припомни Андронов:

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.