Снимки

Международният олимпийски комитет (МОК) реши на свое заседание в Лозана да не допуска спортисти под руски флаг на предстоящите зимни олимпийски игри в Пьончан, Република Корея. Олимпиадата е през февруари 2018 г. и според решението на нея ще могат да участват индивидуално или колективно (в отбори) руснаци само със статут на неутрални състезатели под егидата на МОК, а при техни успехи ще се изпълнява химнът на олимпийската централа.

Те обаче ще бъдат подбирани по регламент, който включва строги изисквания за "чисто" допингово минало от специална комисия, пред която трябва да кандидатстват. Ще бъдат наричани "Олимпийски спортисти от Русия".

Националният олимпийски комитет на Русия също е изваден от структурите на МОК, както и неговият президент Александър Жуков. На игрите в Пьончан са отказани всякакви акредитации на руски политици и спортни ръководители. Бившият спортен министър на страната Виталий Мутко, в момента вицепремиер, е лишен от право да стъпва на олимпиада пожизнено, както и неговият заместник Юри Нагорних. Бившият шеф на организационния комитет за Сочи 2014 г. Дмитрий Чернишенко пък е изваден от координационната комисия за игрите в Пекин през 2022 г.

Причината за нечувано тежките санкции е в обвинението, че в Русия по време на зимните игри в Сочи (а и като цяло) съществува държавна система за употреба на допинг. До този извод изпълкомът на МОК стигна, след като изслуша докладите на две комисии, ръководени съответно от Самуел Шмид, бивш президент на Швейцария и министър и от друг швейцарец - Денис Освалд. И двете са изучавали в детайли обвиненията към Руската федерация, изложени в доклада на проф. Ричард Макларън, шеф на специалната независима комисия, сформирана към WADA. Представителите на Русия Александър Жуков, 18-годишната Евгения Медведева и бившият шеф на НОК Виталий Смирнов са получили копие от обсъжданите документи едва 20 минути преди заседанието. На тях, както и на всички участници в него, са били прибрани телефоните и всички средства, с които е можело да бъде предадена информация.

Според източници от Лозана още далеч преди него обаче е било препоръчано на фирми, производителки на екипировка (като Nike, например) да не правят екипи с надписи, на които пише, че са на представители на Русия.

"Ние никога по-рано не сме се сблъсквали с манипулации и мошеничества в такива мащаби. Това е нанесло невиждани вреди на олимпизма и на спорта като цяло", са заключителните думи на докладчика Шмид. Той е заявил още, че НОК на Русия не е участвал пряко в манипулациите, но е длъжен да подели отговорността за тях.

"Това беше безпрецедентна атака към целостта на олимпийските игри и спорта, заяви президентът на МОК Томас Бах. Пропорционалните санкции за тези системни манипулации, ограждащи "чистите" спортисти, са длъжни да подчертаят тези разрушителни епизоди и да послужат за катализатор на по-ефективна антидопингова система."

Освен споменатите санкции Олимпийският комитет на Русия ще трябва да покрие разходите по изготвянето на докладите и хилядите повторни проби, които възлизат на около $15 млн. С това, уточняват от МОК, ще бъде изградена наново цялостта на борбата срещу употребата на забранени стимуланти и ще се изчисти името на спорта на международно ниво.

 

Реакцията: Това е унижение, решението е политическо

От Кремъл отказаха на първо време да обсъждат темата за евентуален бойкот на решението на МОК. Преди то да бъде взето обаче руският президент Владимир Путин отбеляза, че недопускането на руснаците до олимпиадата или допускането им под неутрален флаг ще бъде унижение за страната. НОК на Русия пък заяви за невъзможността за участие в Пьончан под неутрален флаг. Плюс това уточни, че игрите няма да бъдат излъчвани при липса на руски спортисти.

Следващата крачка е да се оспори решението на МОК в Спортния арбитражен съд в Лозана. Руският НОК ще вземе окончателно решение след събранието си на 12 декември, обяви ТАСС.

„Ние сме решени да защитаваме интересите на нашите спортисти, да защитаваме интересите на Руската федерация, за запазим привързаността към олимпийските идеали и да съхраним всички контакти с МОК и с тях да регулираме възникналите проблеми", каза пък прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Жерар Депардийо се присъедини към групата, обединена под хащага Сред любителите на спорта и деятелите пък веднага в социалните мрежи възникна огромна група, която се обедини под хащага "Няма Русия - няма игри". Към нея се присъединиха и нови граждани на страната, като актьора Жерар Депардийо, боксьора Рой Джоунс и други.

Носителят на 6 олимпийски титли по шорттрек Виктор Ан пък заяви, че ще участва на олимпиадата. "Ако Русия няма да бойкотира игрите, аз ще отида на тях като неутрален състезател, каза 32-годишният натурализиран кореец. - Готвих се за това 4 години и не мога да се откажа сега."

Молба към Путин да разреши участието им отправиха и руските хокеисти.

"Един от тях - Иля Ковалчук, коментира забраната така: "Да се откажем значи да се предадем. Всички прекрасно разбираме, че решението на МОК е политическо и срещу кого е насочено. Но затова ние, спортистите, сме сме длъжни да сплотим страната. Всички чисти спортисти сме длъжни да сме там. Ние сме спортисти, а не политици. Ние с нищо не се отличаваме от другите отбори, които ще са на турнира. Патриотизмът и любовта към родината се носят в сърцето. Няма нужда да носим флаг на гърдите си. Ако играем добре и имаме успехи, ще си пеем химна."

 

Томас Бах: Няма връзка с политически интереси

Президентът на МОК Томас Бах заяви, че решението за изхвърлянето на Русия от участие на зимните игри в Пьонгчанг няма връзка с политически интереси.

"Благодаря на г-н Шмит и работата на неговия екип, каза германецът. - Комисията изготви ясен протокол за системна манипулация на антидопинговите правила. Имало е неточности с антидопинговата лаборатория в Сочи. Затова МОК взе категорично решение да не допусне изпращането на състезатели под руски флаг...В Рио нямахме възможност да изслушаме руската страна, която има право на отговор и защита. Тогава ставаше дума за проблеми с лабораторията в Москва. Сега проблемът е в олимпийска лаборатория. Става въпрос за корупционна схема между Международната федерация по вдигане на тежести и руската страна. Олимпийски бойкот никога не е постигнал нищо. Не виждам причина Русия да спре руски атлети, защото допускаме чистите състезатели да участват и да покажат, че има честни атлети в страната. Мислим, че чистите състезатели могат да изградят мост за бъдещето и честните състезания при олимпийски правила”, допълни президентът на МОК. - Решението е напълно изолирано от политически интереси. Що се отнася до спонсорите и собствениците на тв правата, те са напълно наясно, че МОК е напълно независим политически. Не допускаме вмешателство от политически интереси."

 

Отзиви по света

Мартин Шмит, ски скок, олимпийски шампион: „Беше даден много важен знак. Добро, правилно и важно решение. Държавна система за допингиране не бива да съществува. И е правилно, че чистите спортисти ще могат да се състезават.”

  Свен Ханавалд, ски скок, олимпийски шампион: „Стъпката е правилна, защото тези, които постигат легално резултатите си, са ограбени. За спортистите, които ще се състезават под неутрален флаг, няма да е много приятно – видяхме го през лятото на световното по атлетика. Но това е единственият начин спортът да бъде изчистен.”

Фриц Зьоргелу, допинг експерт в института в Херолдсберг: „Такава държавна система за допингиране досега не е била разкривана толкова бързо. При бившата ГДР това стана много по-късно, когато повечето спортисти вече бяха в пенсия. Но решението за наказанието е правилно. За да стане ясно, че подобни действия няма да бъдат подминавани и няма да се повторят. Сега трябва да се гарантира, че условията, при които руски спортисти ще бъдат допуснати да стартират, са наистина ясни. И да се спазят 100%.”

Йоханес Ридчек, 4-кратен световен шампион в северната комбинация: „Това е много сложна тема, а ние нямаме реален поглед към нея. Научаваме за всичко от медиите. Иначе, ако има държавна система за допинг, тя трябва да бъде осъдена. Но се замислете за друго – очевидно нещо в борбата с допинга не работи. Защото, ако не беше информацията, дадена от Родченков, изобщо нямаше да говорим сега. Това не ви ли плаши?”

Алфонс Хьорман, президент на Германския олимпийски комитет: „Добър ден за световния спорт. Добър ден за германския спорт. Изключително добро решение. Драконовско наказание за тези, които са дърпали конците в руския спорт, както и за техния олимпийски комитет. Но и реална защита на правата на чистите руски атлети.”

Самуел Шмид, шеф на комисията, разследваща допинга в Русия: „Никога досега не бяхме виждали такава форма на система за измама. А санкциите не са само въз основа на показанията на Родченков, а се базират на много сериозен фундамент.“

Инес Грайпел, шеф на Асоциацията на жертви на допинга: „Путин и руснаците отдавна са твърде важни за олимпийския спорт. В противен случай щеше отдавна да има последователни действия срещу всички измами, правени там. Затова смятам, че сегашното решение вони, то не нищо друго, освен задкулисна политика. Очевидно става въпрос за някаква сделка.”

 

ФИФА прие наказанието "за сведение"

В специално комюнике световната футболна централа (ФИФА) обяви, че приема "за сведение" решението на МОК да изключи Русия от участие на предстоящата олимпиада. "То няма никакво влияние върху подготовката на предстоящото световно първенство по футбол през 2018 г., за което се стараем да създадем възможно най-добрите условия. Що се отнася до възможни дисциплинарни или етични въпроси, засягащи определени лица, това зависи от преценката на съответните органи на ФИФА“, се казва в официалното изявление.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лалова с личен рекорд за сезона във Франция

Най-добрата българска спринтьорка в последните 10 години Ивет Лалова подобри личния си рекорд за сезона на 100 м. Тя финишира за 11,18 сек. на турнира в Монтрьой, Франция, с попътен вятър от 1,1 м/сек. Българката имаше 11,20 сек. до сега това лято, които регистрира преди месец.

Арате и братя Асенови повеждат „Лъвовете“ в боксовата лига

Националният треньор Жоел-Солер Арате ще изведе отбора на „Лъвовете“ в първия кръг на Национална боксова лига Ефбет срещу тима на „Хановете“, воден от помощника му Валентин Поптолев. Мачът между тях е на 23 юни (събота) от 19.30 ч в театър „Иван Радоев“ в Плевен.

"Ред Бул" ще карат с двигатели "Хонда"

От тима на "Ред Бул" във Формула 1 обявиха официално, че ще преминат към двигатели "Хонда" от началото на сезон 2019 г. "Биковете" сложиха край на 12-годишно си партньорство с "Рено", през което спечелиха 57 победи в и 4 шампионски титли между 2010 и 2013 г.