Снимки
Субективен фактор е извадил офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка от класацията, която работната група направи във връзка с проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител за ВВС. Това стана ясно от доклад на проф. Венелин Георгиев, който бе представен пред специализираната временна комисия в НС за самолетите като анализ на използваните до момента методики. Самата класация бе разгледана в последните дни на служебния кабинет, като тя подреди на първо място „Грипен” от Швеция, на второ „Юрофайтър” от Италия, а третият кандидат за Ф-16 изобщо отпадна. По-късно от доклад на сегашния министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че мотив за това е било, че в тази оферта била предложена неподходяща схема за плащане, при която се предлага голяма част от сумата да бъде дадена през първите две години. Така отпадали и основанията за водене на последващи преговори за изтребител Ф-16. Работната група пък е направила класацията си на база методика от 2016 г., когато ръководител на борда по проекта бе сегашният президент и тогавашен командир на ВВС Румен Радев. Тя обаче е нова, тъй като старата методика е от 2012 г., модифицирана през 2013 г. ”Схемата за плащане от основополагащ критерий вече е станал задължително изискване. И това го прави субективният фактор, а не методиката”, обясни проф. Георгиев за решението на работната група. В резултат Ф-16 отпада от надпреварата, а „Грипен” е класиран на първо място. „Налице са факти, които сочат, че субективният фактор въвежда изменения в условията за прилагане на методиката, които в повечето случаи не са достатъчно аргументирани.”, допълни той. Като мотив за промяната бил посочен самият проект за инвестиционен разход, приет в НС, където обаче според проф. Георгиев няма еднозначно определено такова изискване. „За мен е нелогично когато се обявява процедурата критериите за оценяване да бъдат едни, а в хода на процедурата да бъдат променяни”, заключи той. Депутатите от комисията ще поканят на изслушване и проектният ръководител, по чието време са били променени задължителните изисквания, коефициентите и основополагащите критерии, за да обясни с какви аргументи е било направено това.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лозан Панов стана адвокат на Иванчева

Скандалният председател на ВКС Лозан Панов се вживя в ролята на адвокат на още по-скандалната кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която бе арестувана за подкуп и отстранена временно от поста.

80 ресторантьори на съд за авторски права

Приблизително 80 дела води сдружението за колективно управление на авторски права Музикаутор с некоректни ресторантьори, използващи музика на територията си без да заплащат за нея. „В момента сме в най-активния си период по водене на дела. Важно е да се отбележи, че около 60% от тези процедури в крайна сметка завършват със споразумение между двете страни и съответно – със сключване на договор“, каза изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Буря отнесе улици в Дупница

Срина стълбище и остави хора откъснати от света

Невиждана буря отнесе няколко улици и срина цяло стълбище в Дупница. До драматичната ситуация се стигна, след като през последните два дни в града падна огромно количество дъжд.