Терминът „неизбежна отбрана“ да бъде ясно формулиран в Наказателния кодекс (НК). Затова настоял премиерът Бойко Борисов по време на заседението на Министерския съвет, става ясно от стенограмата от него.

Той се обърнал персонално към министрите на правосъдието и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев и към коалиционните партньори да презицират много внимателно обвхвата на неизбежната отбрана, като поводът е поставената на дневен ред необходимост от промяна в НК, заради случая с пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който застреля проникналия в имота му рецидивист Георги Джевизов, известен като Жоро Плъха. „Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже „нападна ме“. Практиката в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин „неизбежна отбрана“ да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег“, заръчал Борисов. Той съветвал министрите в спокойна и разумна обстановка с неправителствени организации, юристи, адвокатурата, прокуратурори и съдии, да обсъдят възможностите за уточняване на термина без да се поддават на крайности. „Да, в някои щати всеки носи оръжие, но ако върнете в последната една година колко случаи на масови убийства на деца, на случайни хора се получават и какви протести там в обратната посока, виждате, че действително нещата никак не са прости за урегулиране“, подчертал премиерът.

Борисов е категоричен, че съществува проблем и няма българин, който да не подкрепи решение за отбрана, ако някой ти влезе в дома въоръжен. „Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява“, заявил той. Борисов обърнал и внимание на това, че хората искат справедливост и решения, за да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе в дома, могат да се защитят. По думите му новините сутрин са пълни с битови убийства. "Баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже „ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих“, затова трябва много да се внимава", обяснил министър-председателят. Той отбелязал, че НК касае много съдби. Премиерът говори и за друг закон, който в момента се подготвя – за противозаконното отнемане на автомобили и пита „защо не е кражба, а е отнемане?“.

От своя страна Цачева не скрила, че споделя мнението на Борисов, но призовала да се вземат под внимание и всички решения на Конституционен съд и какво е вървяло през годината по тези състави. “Работна група ще предложи промени в чл. 12 на НК, след като се консултираме с депутати, юристи и НПО-та”, заяви Цачева.

От своя страна Радев допълни, че измененията ще бъдат направени така, че е да е ясно кога се касае за неизбежна защита и кога за самозащита.

В същото време пък лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов обяви по-късно през деня, че в качеството си на вицепремиер по обществения ред и сигурността вече е изготвил със своя екип промени в НК, Според публикуваните от него във Фейсбук изменения, изречението в чл. 12 "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище." всъщност трябва да гласи: "Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, както и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.“. Относно чл. 218б, който гласи: "За деяния по чл. 194, ал. 3, чл. 195, ал. 4, чл. 204, буква "а", чл. 206, ал. 1 и 5 и чл. 207 и за вещно укривателство във връзка с тях, когато стойността на предмета е до размера на две минимални работни заплати за страната, установени към датата на извършване на деянието, наказанието е глоба от сто до триста лева, налагана по административен ред, ако предметът на престъплението е възстановен или заместен.", пък трябвало в ал. 1 думите „две минимални работни заплати“ да се заменят с „една минимална работна заплата“, а думите „сто до триста“ да се заменят с „петстотин до хиляда“. Патриотите предлагат също така промяна на ал. 2 от чл. 218б, гласяща, че разпоредбата на предходната алинея не се прилага, когато деецът в продължение на една година е извършил две или повече деяния, общата стойност на предмета на които е над сто и петдесет лева. Според тях думите от т.1 „общата стойност на предмета на които е над сто и петдесет лева“ трябва да се заличат.
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Високи доходи режат студенти отличници от стипендии (ТЕМАТА)

Студенти, изкарали отлични оценки, може да бъдат лишени от стипендии заради високи семейни доходи, установи проверка на „Монитор“. От просветното министерство отпускат определена сума към бюджета на университетите за месечните възнаграждения на възпитаниците им, но всяко ръководство само решава какви да бъдат критериите, по които да бъдат отпуснати. Така отличник в един ВУЗ може да получава над 100 лв. всеки месец, но в друг да няма това право, ако доходът на член от семейството му е над 660 лв.

Най-отровните риби на планетата плуват в Пловдив

Най-отровните риби на планетата плуват в аквариума на Природонаучния музей в Пловдив. Това е единствената по рода си изложба, която до момента е гостувала в града на тепетата. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби са в категорията „най-най-отровни в света“.

Полфрийман яхна кампания срещу дискриминацията

Убиецът на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, който бе пуснат преди месец предсрочно на свобода от състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, яхна социална кампания.