33% по-малко търгове за продажба на имоти на длъжници са провели гръцките банки през март, спрямо същия месец на миналата година, пише вестник „Η Καθημερινη”.

През миналия месец търговете са били 1790 или с цели 55% по-малко, отколкото през февруари. Изданието подчертава, че спадът в аукционите идва на фона на преговорите на властите с организациите за защита на първото жилище от конфискация.

По данни на AXIA Research, цитирани от гръцкото издание, през 2017-та в южната ни съседка са били обявени само 38 такива търга, като 10 от тях са отложени. През първото тримесечие на миналата година са обявени 1544, от тях 41 са отменени, а 290 - отложени. В периода април-юни гръцките банки са потърсили купувачи чрез търг на 5924 имота на длъжници, като 1413 от процедурите са били отложени, а 73 - отменени. Сходна е ситуацията и през третото тримесечие, когато са обявени 5356 търга, от тях 1205 са отложени и 60 отменени. В последните 3 месеца на 2018-та обаче броят на обявените търгове скача до 9613 и от тях 2290 са били отложени, а 140 - отменени.

За първото тримесечие на настоящата година обявените за продажба имоти са били 6416 и от тях 1756 са отложени, а 100 - отменени. От AXIA припомнят за плановете на банките до края на 2019-та да успеят да продадат поне 25 000 - 30 000 имота на длъжници, спрели да си плащат ипотеките.

Според местните медии обаче това едва ли ще се случи, след като в Гърция през тази година три пъти ще се провеждат избори, като началото е с евровота на 26 май и първия кръг на местните избори. Най-вероятно през октомври ще бъдат насрочени и парламентарните.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имотите в строеж в София може да поевтинеят до 10%

Имотите в строеж в София може да поевтинеят с между 5 и 10% през 2020 г. Това прогнозира голяма консултантската компания в доклад за състоянието на имотния пазар. Като основна причина за намаляването на цените на новопостроените имоти пък експертите изтъкват нарастващото предлагане от частни лица, или т.нар. „вторичен пазар“.

Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

В сайтовете за имоти масово има повтаряне на оферти за едни и същи имоти. Пример е обявата за просторен апартамент от 585 кв. м в идеалния център на София, предлаган за 1,5 млн. евро. Предложението само в един сайт се повтаря цели 9 пъти. Друга оферта за жилище отново в центъра на столицата се повтаря също, но само още 2 пъти

703 978 жилищни сгради имат нужда от саниране

703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на МРРБ.