33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници
2

33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници

„Отделяме 33 млн. лв. за 205 български фирми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да имат възможността да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Стойността на някои от проектите е до 3 млн. лв, тъй като съфинансирането също е много голямо.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Банкя. Тя открои основните приоритети за новия програмен период на ОПРЧР 2021-2027 година, като изтъкна, че работата ще бъде фокусирана върху насърчаването на заетостта.

Подкрепата на работещите семейства е приоритет на министерството, за да бъдат подпомогнати семействата по програма ще им бъдат осигурени детски кътове на работното място, а средствата за това ще са 15 милиона, заяви още Русинова.

Заместник-министърът акцентира и на програми за повишаване на дигиталните умения. Голяма част от хората, които нямат такива умения, са безработни – 40% от тях нямат адекватни умения.

На срещата заместник-министър Султанка Петрова представи акцентите в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика, който влезе в сила през 2018 г. Сред целите на закона са подобряване на достъпа до заетост и обучение, оказване на подкрепа на уязвимите групи от обществото за социално включване и самостоятелен живот, намаляване на социалното неравенство. В момента социалните предприятия в България произвеждат 0,75% от брутния вътрешен продукт на страната. В Правителствената програма 2017-2021 г. е записано, че този дял трябва да достигне 2% от БВП.

 Относно заетостта на хората с увреждания заместник-министър Лазар Лазаров обясни, че най-важното е повече хора с увреждания да се регистрират в бюрата по труда. Той представи акцентите в Националния пан за действие по заетостта. „Заетостта в България през последните години нараства, като 75% от лицата на възраст между 20 и 64 години са заети. Националната цел за 2020 г. е коефициентът на заетост да се увеличи на 76%“, отбеляза той.

Заместник-министърът допълни, че броят на заетите лица през 2019 г. е с над 80 000 по-голям в сравнение с 2018 г. Най-много свободни места има в преработващата промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.