Снимки

- Д-р Митрева, може ли преходните сезони и смяната на времето да окажат влияние върху денталното ни здраве?

- По-скоро не или влияят индиректно. През пролетта и есента обикновено се увеличава зъбната чувствителност. Това може да се дължи на намаляване на имунитета. В резултат на това организмът може да реагира по този начин. Но по-скоро смяната на сезоните не може да окаже влияние върху денталното ни здраве.

- А как стресът може да доведе до увреждане на зъбите и венците?

- При стрес най-често наблюдаваме бруксизъм и бруксомания. Бруксизмът е разтъркване на зъбите, докато човек спи. Бруксоманията е само стискане на зъбите. Те водят до изтриване, напукване на емайла, образуване на клиновидни дефекти в шийките на зъбите. Веднага се появява чувствителност и тя се засилва при смяна на сезоните. Но не тя е първичното за провокиране на тези проблеми.

- А що се отнася до венците, вярно ли е, че през пролетта се засилват възпаленията?

- Бруксизмът и бруксоманията водят до травматична захапка. На базата на това може да има и разрушаване на зъбодържащия апарат. Хората смятат, че това е възпаление на венците. По-скоро обаче е предизвикано от неправилно миене на зъбите или въобще немиене. При диабет също може да има поражение на венците. Лошо изработени коронки, мостове и пломби също са причина за това. Изобщо в устата всичко е свързано в една единна система. Хората, които правилно си мият зъбите и нямат общи заболявания, не страдат от възпаление на венците. Така че никаква смяна на сезоните не би им се отразила.

- Как можем да разберем, че една болка е провокирана от стресова ситуация, а не се дължи на проблеми със зъбите като кариес например?

- Когато става дума за възпалителен процес, болката е характерна. Най-силна е при грануломи и пулпити (възпаление на зъбния нерв). При гранулом болката е постоянна и силна. А при пулпит е предизвикана от студено, сладко и е продължителна. Може и да е спонтанна. За нея е характерно, че се появява предимно нощем. Докато при чувствителност на зъбите, болката не е толкова силна и е по-хаотична.

- А може ли общото състояние на зъбите да говори за здравословното ни състояние като цяло?

- Индиректно може. Става дума за кръвни заболявания, автоимунни, заболявания, диабет, гастрит или гастро-езофагеален рефлукс (киселини). При стомашно-чревните заболявания може да има повръщане, което води до стопяване на емайла. Това е характерно и за хранителното разстройство булимия, което е свързано с повръщане. Консумацията на голямо количество плодове, особено цитруси, води до повишена киселинност локално в устната кухина. Тогава все едно човек поглъща киселина със зъбите. Затова е добре след това да изплакнем устата си с вода, миенето на зъбите да е най-рано половин час след като сме се хранили.

- Пренебрегваме ли наистина профилактиката? Обикновено се смята, че сме немарливи по отношение на оралната хигиена?

- В повечето случаи е въпрос на здравна култура. Аз съм възпитала добре пациентите си, но е масово разпространено немиенето на зъби. Другият проблем е, че хората не знаят как да ги мият правилно, а е много важно да се почистят шийките на зъбите. Освен това зъбите трупат плака и от вътрешната страна към езика. А хората рядко ги изчеткват там. По този начин се образува зъбен камък.

- Какво да имаме предвид в ежедневието си, за да имаме здрави зъби?

- Най-напред трябва да си мием качествено и редовно зъбите. След това да ходим на редовни профилактични прегледи, за да може, ако има проблем, да се отстрани в начален етап. Трябва да не прекаляваме с кисели и горещи храни, защото водят до напукване на емайла. Сладките храни също са вредни, ако не се почистят зъбите след това.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.