Снимки

Освен когенерациите, за които бе предложено от 1 юли да излязат с всички произведени количества ток на свободния пазар, това ще стане и за ВЕИ-тата, съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев след срещата на представители на работодателските организации с премиера Бойко Борисов, която се проведе днес в министерския съвет.

Депутатът поясни, че сега въпросните производители с инсталирана мощност над 5 мегавата продават електроенергията на НЕК на префернциална цена, който има задължението да я изкупи. По думите му от следващия регулаторен период, който започва в средата на годината, те ще продават електроенергията на свободния пазар и ще имат договор за разлика. С него ще се компенсира разликата в цената постигната на борсата и субсидираната. „Това

ще повиши ликвидността на свободния пазар

на електроенергия и ще гарантира, че получаваме реалната пазарна цена“, поясни той.

Добрев поясни, че правителството ще има ангажимента да ускори разговорите с ЕК за американските централи, за да може в сравнително кратък срок да се прекратят дългосрочните договори за задължителното изкупуване на тока от тези тецове по преференциална цена и те също да излязат на свободния пазар. Депутатът допълни, че се надява законодателните промени за излизане на зелените производители на свободния пазар

да станат факт най-късно до началото на март.

Освен това той поясни, че още от другата седмица на държавните производители на електричество, без АЕЦ "Козлодуй", може да бъде разпоредено да започнат да продават на борсата електроенергия на 12-часови профили на дневна и нощна електроенергия. „Така купувачите ще имат право на избор“, смята Добрев.

С петата предлагана промяна се въвежда правилото разпределителните дружества да купуват технологичните загуби на свободния пазар, а не те това да се прави по регулирана квота от КЕВР.

Според Добрев предлаганите законови редакции почти напълно ще либерализират свободния пазар в България,

без това да засяга домакинствата.

Моделът не предвижда каквито и да са промени в регулирания пазар и в начина на определяне на цените му.

След срещата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви от името на работодателите, че са доволни от срещата и постигнатите резултати. „С влизането в сила на законодателните промени се надяваме да бъдат решени дългосрочните проблеми. Трябва от една страна да имаме модерна енергетика, а от друга българската индустрия да получава електроенергия на пазарни цени, за да може да е конкурентна“, каза той и добави, че целта е да има повече продавачи на електроенергия на борсата.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов също изрази удовлетвореност от срещата и поясни, че няма да се налага и от палатата да искат оставката на министъра на енергетиката. „Не всички наши предложения, разбира се, могат да бъдат приети веднага и не всички са в правомощията на държавните институции. Има предложения, изискващи и по-активна работа от КЕВР“, каза той.

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фирми с бонуси срещу ЕГН-то

Фирми заливат електронните пощи на свои потенциални клиенти и контрагенти с мейли. Магазини за дрехи, техника, банки и туроператори са подели акция преди 25 май с предложения за участие в томболи и отстъпки само и само да се съгласим да получаваме оферти и след влизането на новия регламент за защита на личните данни (GDPR). В противен случай фирмите ще трябва да спрат да ползват данните ни, да ги заличат цялостно или частично, както и преноса им.

България продължава да покрива числовите критерии за членство в еврозоната

В Конвергентните доклади, които оценяват готовността на държавите за членство в еврозоната, България продължава устойчиво да покрива четирите числови критерия за членство, а именно тези за ценова стабилност (инфлация), стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг) и за дългосрочния лихвен процент. 

70 млн. лева получават биопроизводителите

60-70 млн. лева се очаква да получат биопроизводителите в седмицата от 3 до 8 юни. През юни и юли пък ще бъде готов регистърът, в който контролиращите лица да въвеждат онлайн информацията за всеки един от над 8000 биопроизводители. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов по време на фермерския пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“. Заедно с министър Порожанов беше и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Двамата министри разгледаха продукцията на земеделците и поздравиха всеки един от тях.