Почти с 11% е по-висок износът ни за страни извън ЕС от януари до края на май на годишна база, сочат данни на НСИ. През периода обемът на българския експорт  достига 6,8 млрд. лв. През май 2015 г. износът за трети страни намалява с 0,7 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,4 млрд. лeвa.
Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Сингапур, които формират 50,6 на сто от износа за трети страни. Вносът на България от трети страни за първите пет месеца на 2015 г. намалява с 1,1% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 7,8 млрд. лeвa (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.
През май 2015 г. вносът на България извън ЕС намалява с 9,3 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,6 млрд. лeвa.
Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари-май 2015 г. е отрицателно и е на стойност 982,7 млн. лeвa. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 626.2 млн. лева.
През май 2015 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е на стойност 183,5 млн. лeвa.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лихвите по кредитите и депозитите продължават да падат

Лихвите по депозити и кредити за домакинства продължават да отчитат спад, показват данните на Българска народна банка (БНБ) за януари 2020 г. Спрямо година по-рано средният лихвен процент при потребителските кредити в лева е надолу с 0.03%, като достига 8.34%. При кредитите в евро той се понижава до 4.32%.

Разпращат фалшиви имейли от името на НАП

Разпространяват се фалшити имейли от името на Националната агенция по приходите (НАП) , предупредиха от ведомството. Те представляват съобщение за предстояща ревизия, като дори се споменава име на „служител“ в данъчната администрация. Писмата приканват получателите им да се явят на адрес, на който се твърди, че има офис на НАП и да носят документ за самоличност, както и да последват линк за повече информация