Снимки

За шеста поредна година жителите на Катуница почетоха с шествия паметта на убития на 23 септември 2011г. Ангел Петров и починалия ден по-късно от мъка негов приятел Павел Толев на 17 години. Над 150 души се събраха в 19 часа на 23 септември и на 24 септември в центъра на селото, откъдето тръгнаха към лобните места на двете момчета. Хората носеха голям плакат, на който бе изписано „Няма да забравим, няма да простим” – девизът, с който те се вдигнаха срещу беззаконията на фамилията Рашкови още през 2011г. На лобните им места хората от селото оставиха запалени свещи и цветя, като си дадоха обет никога да не забравят черния септември 2011г. и никога да не простят на убийците на двете деца.

Майката на Павел – Райна, оставя запалена свещичка на лобното място на сина си

На 23 септември 2011г. по обяд в Катуница пред дома на Веселин Христов спрял с джипа си Кирил Рашков. Ядосан от полицейска проверка срещу него и фамилията му, Рашков се заканил да убие Веселин и приятелката му Ваня, като им показал оръжие на кръста си. „Ще ви убия и двамата, но преди това ще й извадя очите”, казал Рашков на Ваня пред Веселин. След това продължил със заканите, като попитал Веселин къде е майка му София – бивша кметица на Катуница, защото и нея щял да я убие. Няколко часа по-късно дъщерята на Кирил Рашков – Събка, повикала роми от „Столипиново”, чиято цел била да фучат с колите си из селото и да създават у българите страх. Ромите нападнали българите на улица близо до дома на загиналия Ангел Петров. В това време момчето разхождало немската си овчарка, когато видяло нападението над българите. Ангел дочул нещо от съседната улица и отишъл натам. Видял микробусът с роми и ги попитал какво правят в селото. С едната си ръка Ангел държал на повод кучето, което било превъзбудено от конфликта и лаело, като подвикнал към намиращите се в буса „какви сте вие и какво търсите тук”. Симеон Йосифов форсирал двигателя и потеглил, а Ангел успял да извика само: „Къде тръгваш?” и тъй като бил точно пред автомобила, бил пометен. Младежът успял да се закрепи за кратко на предния капак, но след това се свлякъл под микробуса. Вместо да спре, Йосифов дал газ и ускорил до 20 км/час. На около 21-вия метър след потеглянето на буса Ангел паднал под него и бил премазан. Трагедията станала пред очите на баща му Атанас, който през цялото време удрял по микробуса и крещял „Спри бе, мачкаш ми детето”, но Йосифов не спрял. След година и няколко месеца Йосифов получи 18 години затвор за убийството на Ангел от апелативния съд в Пловдив. Ден след Ангел, на 24 септември, при масовите бунтове в Катуница, от мъка по починалия си приятел загина и Павел Толев. След смъртта на младежите цялата страна се вдигна на митинги с наслова „Няма да забравим, няма да простим”. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Италианският проф. Джузепе Саконе не е искал сваляне имунитета на доц. Милен Михов

Италианският проф. Джузепе Саконе, член на Управителния съвет на Италианската търговска камара в България, не е искал сваляне на имунитета на преподавателя от Великотърновския университет и депутат от ВМРО доц. Милен Михов. Това съобщиха от камарата.

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват, заяви президентът

Румен Радев: Оставките нямат никакво значение за хората в Странджа

Очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват, заяви президентът

„Първо аз очаквам политика, чиито грешки да не се изкупуват с оставки, които нямат никакво значение за хората в Странджа. Протестът, който постигна някакви успехи, не кореспондира изобщо с техните нужди и тяхното виждане как да възстановят поминъка си”.