Снимки

5,8 млн. евро от общия пакет от 350 млн. евро дава България за подкрепа на фермите в млечния сектор, като страната ни е една от първите, кито ще го разпредели. Това каза във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

"В края на септември ние ще представим на бранша нашите предложения за схемите за подкрепа. Условията излязоха на 11 септември, те са по-различни, инструментите трябва да подкрепят дребномащабните фермери, екстензивните ферми и тези, които спазват всички екологични изисквания. Освен това ние ще предоставим и национални средства, така че да обхванем всички ферми, за които сегашния период е много труден, за да останат на пазара", каза Танева. Тя подчерта, че България не дава средства за намаление на производството на мляко. "Финансовият инструмент, който в момента се прилага, е инструмент на Европейската комисия за тези от фермерите, които пожелаят доброволно да намалят своето производство, да получат 14 евроцента на литър. Няма да крия, че старите страни членки с развито млечно говедовъдство след отпадането на квотите драстично увеличиха своето производство. Това допълнително дестабилизира пазара. България сама нито може да влезе, нито да излезе от такава ценова криза. В този смисъл този инструмент е належащ, защото без такава регулация ние няма на какво да се надяваме да се стабилизират цените", подчерта Танева.

На дискусия с фермери от региона тя съобщи още, че относителният дял на земеделския сектор в брутната добавена стойност на област В. Търново е малко над 8%, което е значително по-високо от националния показател от 5,3 % Най-голям ръст при видовете насаждения имат лозовите, орехите и лешниците, а при животновъдствата с най-голям ръст са биволите, всички останали категории също имат ръст. Десислава Танева бе на посещение в старата столица за откриване на фермерски пазар по кампанията "Подкрепяме българското" на Министерството на земеделието и храните.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Брокери прогнозират 10 – процентов ръст на цените

10-процентов ръст в цените  на недвижими имоти спрямо м.г. прогнозират брокери в Стара Загора при сравнително устойчиво запазване на продажбите при нивата от  под 550 евро /кв м ново строителство

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните, това обяви тя в Карловско, при среща с розопроизводители.

По думите й е притеснително, седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят, да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова.

Правителството готви улеснения за иновации в бизнеса

Управляващите се готвят да подпомогнат внедряването на иновации в бизнеса с нови мерки. Министерството на икономиката планира законодателни промени, както и група от мерки по управляваната от Министерството на икономиката Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ (ОПИК) и бюджета на ведомството.