Снимки

50 лева обезщетение дават застрахователните компании при счупен крайник на ученик. Подобна сума ще получи малчуганът, ако е застрахован за минималната застрахователна сума от 1 000 лева. Това заяви пред „Монитор“ Силвия Георгиева, директор „Рисково застраховане“ в „Армеец“.

Според Георгиева подобен тип застрахователни полици се предлагат в три нива за покрити рискове – основно, разширено и пълно. Застрахователната премия, т.е. цената на застраховката, се определя в зависимост от избраното ниво на покритие, застрахователната сума, както и от възрастта на застрахованото лице. Например, при пълно ниво на покритие, включващо максимален брой покрити рискове, и при минимална застрахователна сума от хилядарка родителите на всяко едно дете ще трябва да дадат по 2,20 лева, ако рожбата им е под 14 години, и по 2,50 лева, ако е вече тийнейджър, т.е. над 14 годишна възраст.

Ако пък решим застрахователното покритие да е в размер на 2 000 лева, годишната цена на премията става 4,40 лева, но ако малчуганът си счупи ръката застрахователят ще изплати 100 лева, вместо 50 лева. По заможните майки и бащи, които искат да направят пълно покритие за отрочетата си – за 30 000 лева, ще

 

трябва да се бръкнат с 66 лева

 

Ако синът или дъщеря им обаче си счупи крак или ръка, застрахователното дружество ще им изплати за злополуката цели 1500 лева.

Оказва се, че ако се наложи престой в болница в рамките на 11-21 дни, застрахователната компания ще даде едва 20 лева. За повече дни сумата е 30 лева.

Този тип полици покриват злополуки или т.нар. акутни заболявания, станали на територията на детската градина или училището, включително и в часовете по физическо възпитание. Разбира се, можем да се възползваме от застраховката на детето си, ако то е пострадало вкъщи, по време на почивка, екскурзия, зимни и летни лагери или пък по време на катастрофа. Застраховката покрива и медицински разноски за прегледи и лечения и парите, които ще трябва да дадем за закупуване на лекарства.

„Застраховката се предлага от много години и е

 

придобила голяма популярност у нас

 

Предпочитана е, защото осигурява застрахователна защита и финансови средства, необходими за покриване на разходи след претърпяна злополука или акутно заболяване от застрахованото дете. В по–големите градове, където има повече училища, броят на застрахованите лица е по-голям“, разясни Георгиева.

Важно е обаче да се отбележи, че тази застраховка не може да се сключва индивидуално. Това означава, че родителите не могат сами да отидат в застрахователния офис и да подсигурят отрочето си с подобна полица. Изискването е застрахованите лица по една полица да не са по-малко от 5, уточни експертът.

Възрастните обаче могат сами да избират за какви пари да застраховат детето си – 1000, 2000 и т.н., като максималната застрахователна сума е 30 000. Това означава, че в един клас някои от децата могат да са застраховани за 1000 лева, а други за 15 000 лева. Поради тази причина и размерът на обезщетението, което ще получат малчуганите, ще бъде различно. Условието на компаниите е обаче целият клас или група да има едно ниво на покритие, но застрахователните суми могат да са различни.

Застрахователят обясни още, че при настъпване на застрахователно събитие, компанията

 

трябва да изплати обезщетението в срок до 15 работни дни

 

от датата, на която са представени поисканите доказателства за установяване на застрахователното събитие и размера на плащането.

Освен децата от забавачниците и учениците от 1-ви до 12-и клас се оказва, че такъв тип застраховки могат да се сключват и за персоналът на детските и учебните заведения, както и от студенти и преподаватели в колежи, университети и академии.

Застрахователите предлагат и отстъпки в зависимост от броя на застрахованите деца. В случай, че се застраховат до 80% от децата в учебното заведение, се предвиждат 20% отстъпка, при застраховане на над 80% от децата в учебното заведение, са предвидени 30% отстъпка от стандартните тарифи. Така, ако полицата струва 2,20 лева и ни дадат 30 на сто отстъпка, цената пада на 1,54 лева. Като се прибавят и задължителните 2% данък, крайната сума, която децата трябва да дадат на учителите е 1,57 лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.