Снимки
  • Машината за клевети на олигархията готви трилогия, планира износ и зад граница

  • Фабриката за фалшиви новини продава пропагандата си за 17 лева, въпреки че е взела и грантове за книгата

Фабриката за фалшиви новини на задкулисието най-нагло се пробва да изтрие връзките на Иван Костов с Цветан Василев и КТБ. Въпреки неоспоримите доказателства, че Командира, който лично е връчил трезора в ръцете на банкера беглец, е бил на хранилката му за благодарност в продължение на години, при представянето на най-новия продукт на машината за клевети - книгата „Държавата КТБ“, днес авторите й обявиха, че не било ясно доколко Костов е свързан с банката. Авторката на книгата Зорница Маркова е кадър на

До безумното твърдение се стигна, след като „Телеграф“ зададе въпрос защо в книгата няма и дума за бившия премиер, при положение че дъщеря му Мина е получавала по 30 бона на месец хонорари от фирма, финансирана от КТБ, а самият Костов и съпругата му са имали преференциални депозити, като лъсна, че след избухването на аферата „КТБ“ и фалита на трезора Елена Костова е възстановила чрез цесия сумата над гарантираните по закон 196 000 лева влог. В отговор на въпроса авторката на книгата и перо на „Капитал“ Зорница Маркова заяви, че Костов не фигурирал, защото бил поканен за разговор, но отказал да говори.

Несъстоятелно обяснение предвид факта, че в интервю за „Дневник“ по-рано през деня същият кадър на „Капитал“ заяви, че за разговор бил канен и издателят ни Делян Пеевски, но той отклонил поканата. Въпреки отказа обаче по традиция е превърнат в основна мишена на клеветите в най-новия продукт на фабриката за фалшиви новини. На същия въпрос за липсата на Костов пък Георги Ганев, който е в надзорния съвет на ktbfiles – платформата, запечатала под формата на интервю целувката между Цветан Василев и тартора на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев, заяви: „Не е ясно доколко Иван Костов е част от явлението, чийто финансов център е КТБ.“

Съпругата на Иво Прокопиев - Галя, също се строи за въпрос като част от режисурата на представянето на най-новия продукт на Фабриката за фалшиви новини.

Авторите на книгата се оплетоха и при отговора на друг въпрос, зададен от „Монитор“ – защо продават „творчеството си“, при положение че е издадена с грантове. В самата книга изрично е написано, че спонсори са й 7 НПО-та, а в същото време тя се продава на пазара за 17 лева – т.е. читателите се доят за съдържание, за да четат пропаганда, на която би завидял и Гьобелс. При това щедро финансирана по друга линия. Ганев пробва да обясни този абсурд с думите, че бил настоял за „пазарен тест“. Проектът се финансира, но парите ще свършат, а ние искаме да продължи и затова би било хубаво да има и друг източник, обяви той. Малко преди това лъсна, че групичката възнамерява да прави трилогия, като има планове да я изнася и в чужбина.

Неудобните за фабриката за фалшиви новини въпроси смутиха опитите на организаторите на събитието да поднесат поредната си порция клевети необезпокоявани и с режисирани питания от свои хора. За целта на представянето, за сцена на което бе избран Центърът за култура „Червената къща“ на съпругата на Соросовия офицер от първия ешелон Иван Кръстев – Десислава Гаврилова, се строиха за въпроси съпругата на Иво Прокопиев – Галя, бившият депутат от ДСБ и ексшеф на фондация „Демокрация“ Гроздан Караджов, а също грантаджията Даниел Смилов, кадърът на „Да(й), България“ и „Правосъдие за всеки“ Атанас Славов и протестърът Николай Стайков.

Самата книга, възлизаща на близо 500 страници, пък е плод на целувката между две от изданията на задкулисието у нас - „Капитал“ на разградския бос Иво Прокопиев и “Медиапул“ на говорителката на Командира Стояна Георгиева. Остриетата на медийната машина за клевети са обединили усилия да „съберат“ пропаганда, на която би завидял и бащата на организираната манипулация Гьобелс, в издание, което да продуцира и зад граница. Това призна и сочената за авторка на книгата Зорница Маркова, която иначе е дългогодишен кадър на „Капитал“. Пред по-малкото братче на олигархичното издание - „Дневник“, Маркова признава, че целта на книгата е да се търси внимание от чужбина, където „КТБ да излезе на международна сцена“, а върху българските разследващи да бъде оказан „международен натиск“. Иначе казано, планът е прост – да се направи пропагандна кампания, зад която да бъде скрит грабежът на века – източването на КТБ, която буквално беше опразнена от видния член на кръга „Агнешки главички“ Цветан Василев.

 

Представянето – в НПО люпилня, Прокопиев пробва да заграби имота

Място, утвърдило се през годините като инкубатор за НПО-та, издържащи се от грантове, бе избрано от фабриката за фалшиви новини за представянето на най-новия й продукт – книгата „Държавата КТБ“. В сцена за промоцията се превърна триетажната емблематична сграда в центъра на София „Червената къща“. Зданието от повече от десетилетие е седалище на едноименния „център за култура и дебат“, държан от фондацията „Гъливер клиринг хауз“. НПО-то е познато като основна люпилня за соросоидни кадри, а негов съучредител е Десислава Гаврилова. Тя е половинка на политолога и виден кадър на милиардера спекулант Джордж Сорос – Иван Кръстев.

Триетажната сграда на ул. „Любен Каравелов“ 15, в която се помещава центърът на Гаврилова от самото му създаване, всъщност е собственост на Министерството на културата. Емблематичното здание е било дом на един от най-известните български скулптори – Андрей Николов, който завещава къщата си на Националната художествена галерия след смъртта си. В началото на века обаче тя „услужливо“ е предоставена за десетгодишно ползване на „Гъливер клиринг хауз“. При това – без наем. Клаузата за безвъзмездно ползване е вкарана срещу ангажимент „наемателите“ да реставрират сградата, както и да направят експозиция в памет на Николов. Експозицията си остава добро пожелание, а за сметка на това се появяват публикации, че в сградата се правят гей партита. Когато няма партита за хора с алтернативна сексуална ориентация (те спират напълно веднага след излизането на статиите) пък, НПО-то организира събития за сродни, свързани с учредителките и менторите им организации. Също издържащи се от грантове, главно от Соросовото „Отворено общество“ и клонингите му у нас.

Макар къщата да е изрично завещана на държавата и до ден днешен да е собственост на к Десислава Гаврилова е половинка на Соросоида от първия ешелон Иван Кръстев. ултурното министерство, както Гаврилова, така и ортаците й от кръга „Капитал“, които вчера представиха Гьобелсовата си истина за КТБ, винаги са я възприемали като „бащиния“. Така през 2014 г., когато изтича договорът им за безвъзмездно ползване и се оказва, че НПО-то им трябва да плаща по 5 бона наем, Десислава Гаврилова и съдружничката й Цветелина Йосифова вдигат шум до небесата, че се опитват да им затворят устата и да ги изгонят на улицата, тъй като центърът не можел да плаща подобни разноски. Твърденията им, разбира се, са смехотворни предвид факта, че НПО-то е усвоило грантове в размер на над 1 млн. лева. Въпреки всичко след вдигнатия шум центърът е оставен в сградата.

В началото на тази година пък лъсна, че тарторът на фабриката за фалшиви новини и на кръга „Капитал“ - подсъдимият олигарх Иво Прокопиев, е искал да сложи ръка на зданието. Разкритието бе направено през май от културния министър Вежди Рашидов. В интервю за Канал 3 през пролетта той обяви, че Прокопиев е искал да купи емблематичната триетажна сграда, но след като срещнал отпора на Рашидов, стартирал срещу него мощна атака. „Това са едни и същи хора, които вече седем години се упражняват на тая тема. Няма да ми простят „Червената къща“ и предишния, и по-предишния мандат”, обясни Рашидов. Той посочи още, че в подписките, които постоянно се появяват срещу него, присъстват имена, близки на Прокопиев. „Кръгът около Прокопиев искаше да подпиша договор - Националната галерия да ги обслужва и да правят галерии. Не можех да позволя държавно учреждение да се отдаде за частни интереси и след това да фалира", обясни Рашидов и допълни, че е развалил няколко сделки на кръга и затова са непрестанните атаки срещу него.

 

Пеевски герой на фантастичен роман

„Едни торби с пари отиват безочетно в ръцете на едни хора“. Така в претендиращото за сериозно и аналитично издание „Дневник“ виждат най-важното от новата книга на Фабриката за фалшиви новини -“Държавата КТБ“.

Авторите на книгата се опитват да си създадат легенда, че са направили задълбочено разследване, плод на двегодишен труд и т.н. Техните колеги от „Дневник“, обаче препечатват точно пасаж, който е с източник „една жена каза“, и пресъздава бутафорна, неподкрепена с доказателства история, която има за цел единствено и само да оклевети депутата и наш издател Делян Пеевски. Да се чуди човек кой е по-голям производител на фалшиви новини – авторите на книгата, или техните клакьори, които се опитват да я рекламират. Едните лъжат, че са направили сериозен труд, а пишат откровени фантасмагории без доказателства. Другите пък от над 400 страници брътвежи са извадили точно тази част, която е най-жълто-кафява на цвят и най-много звучи като елемент от фантастичен роман. Ако в „Дневник“ считат, че това е най-ценното от тази книга, кои сме ние да спорим с експертите. За обувки – питай обущаря, за фалшиви новини - „Капитал“, „Дневник“ и присъдружните им сайтове.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бандити обраха банка в Несебър

Нагли бандити обраха банка в Несебър, след като разбиха тухлена стена, за да стигнат до трезора. По непотвърдена информация, те са отмъкнали над 100 000 лева. Инцидентът е станал преди два дни, но все още не е оповестен от полицията. Апашите проникнали в банката посред нощ.

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.