Снимки

Споделянето на стоки и услуги набира все по-голяма популярност сред потребителите у нас. Родна компания предлага нов начин за придвижване в София с електрически коли под наем.

Услугата позволява откриване и наемане на е-колите през мобилния ви телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на автомобила, можете да го оставите безплатно в синя или зелена зона, както и в определените за целта места извън центъра на София. От компанията очакват висок интерес и прогнозират около 5000 регистрирани потребители, които ще използват услугата след стартирането й. В момента те вече са 1000 без фирмата е стартирала активна рекламна кампания.

Идеята не стартира случайно

Показва го и статистиката - българите са сред първите седем в света по склонност да споделят това, което притежават. Оптимизираното използване на дълготрайните активи в споделената икономика намира проявление и в транспорта. 

Не такситата, а личните автомобили са конкуренция на новата услуга, казва Боян Бакърджиев от „еМобилити Интернешънъл”. От компанията се целят и в корпоративни клиенти, които искат да дадат на служителите си автомобил без да поддържат автопарк. По този начин се увеличава използваемостта на превозните средства на физическите лица, а от друга страна се намаляват разходите на фирмите.

Освен това новата услуга ще помогне за намаляване на трафика и намаляване на вредните емисии.

Бизнес моделът не е нов,

той успешно е реализиран в столицата на Литва – Вилнюс. След две години проектът е вече на печалба. Там обаче компанията предлага две марки автомобили, но цените им за наем са близки до тези в България. 80% от потребителите са мъже, в София първоначално също се очаква „силният пол” да ползва повече услугата заради страха от новото и непознатото, но целта е постепенно и дамите да се възползват от споделеното пътуване.

До края на 2018 г. компанията планира да предлага 100 електрически автомобила.

От 15 на октомври
25 автомобила ще бъдат на разположение на столичани,

а догодина още 75. Дали ще успеят с плана си да направят е-мобилите по-масови в София зависи и от автомобилния гигант, популярен особено в Перник. „Една от главните променлива е производството, защото колите се правят само в една фабрика. Всичко е на квотен принцип, графикът се подготвя за една година напред”, казва Бакърджиев. Всички автомобили са произведени с автоматична скоростна кутия, климатроник, електрически стъкла и дневни светлини.

Наемът си извършва изцяло онлайн, все едно запазвате маса в ресторант или купувате цвята в интернет. Онлайн карта ще показва къде са свободните автомобили, заплащането става с дебитна или кредитна карта на момента след първоначална регистрация в мобилно приложение. Първоначалната такса за наемане е 3,50 лв., която включва 10 минути, по 0,29 лв на минута след десетата минута, а ползването на колата за 24 часа е 57 лв. Наемането на автомобил не е свързано със задължение да бъде върнат на същото място. Колата може да бъде оставена навсякъде в синя или зелена зона, както и на обособените депа извън тези зони. Паркирането е-колите в столица е безплатно, без пари е и зареждането им.

Условието е да имате шофьорска книжка поне от година. Проверката на данните ви от МВР се случва автоматично за секунди.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изтеглят 1,1 млн. яйца от фермата с птичия грип в Добричко

Български яйца от ферма за кокошки в добричкото село Дончево ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип, съобщи д-р Райна Иванова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пред БНТ. Изтеглените яйца са около 1,1 милиона, поясни още тя.

Търгът ще се проведе на 10 юли 2018 г. с първоначална цена 50 287.50 лева

НАП продава дърводелски цех заради неплатени дългове

Търгът ще се проведе на 10 юли 2018 г. с първоначална цена 50 287.50 лева

Апетитен производствен имот продава на търг през месец юли НАП - офис Пазарджик, съобщават от пресцентъра на приходната агенция. Имотът - дърводелски цех, намиращ се в гр. Ветрен, е собственост на длъжник на агенцията.

Две трети от институциите си „говорят“ електронно

99% от шефовете чиновници парафират с е-подпис

Две трети от институциите си „говорят“ електронно

Почти всички български чиновници ползват електронен подпис. Най-често това са ръководителите (91%), следвани от служители с ключови права – 88 на сто, докато по-ниските шефове в администрацията с електронно парафиране са приблизително около 52%, показва Консолидираният годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор за 2017 г.