Снимки

Френският президент Франсоа Оланд постави началото на възпоменанията за жертвите на атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г., предаде Франс прес.

На първа възпоменателна церемония Оланд откри възпоменателна плоча на Стад дьо Франс в северната част на Париж. Там преди година трима терористи се самовзривиха и убиха един човек. Това беше първата от серията координирани атаки в Париж, отнели живота на общо 130 души. Плочата е поставена на вход Д на стадиона. Тя е в памет на жертвата Мануел Диас.

Оланд не произнесе реч. Присъстващите на церемонията запазиха минута мълчание, поставиха венец и цветя пред плочата. После синът на жертвата прочете текст, призоваващ към толератност и разум.

Година след атентатите в Париж, асоциацията "Поколение Батаклан", обединяваща физически и юридически лица, подкрепящи идеята за изграждане на мемориал на жертвите, организира конкурс за проект за този паметник, съобщава в. "Фигаро".

Десет проекта бяха представени и за тях може да се гласува на сайта на асоциацията http://www.generationbataclan.fr/Vote/. Там проектите са подробно описани и илюстрирани със скици. Те са на различни архитекти и архитектурни студия. Всички проекти са за изграждането на мемориал в триъгълната градина пред концертната зала Батаклан в Париж. Всички проекти разчупват традиционните представи за паметник.

Проектът, наречен "Отраженията на паметта", ще доведе до издигането върху пилони на огромен панел, съставен от 130 триъгълни огледални сегмента, в които ще са гравирани имената на 130-те жертви на атентатите. Под панела ще може да се минава, а нощем той ще е осветен.

Проектът "Стена на свободата" ще представлява стена с височина 4 метра и дължина 15 метра. Двете лица на стената всъщност ще са огромни херметически затворени кутии със стъклена витрина, в които ще бъдат подредени свещи, знамена, хербаризирани цветя, послания, китари и други предмети, оставени след нападението пред зала Батаклан в памет на убитите там 90 души. Имената на общо 130-те жертви на нападенията в Париж пък ще бъдат гравирани върху страничните стени на стената.

Проектът "Жив инструмент" предвижда инсталиране на стълбове с височина между 2,5 и 5 метра с флуоресцентни призми, чийто цвят ще варира според светлината. Под пространството между тях ще има технология, която позволява на хората, разхождащи се между тях, да предизвикват движение у стълбовете и да задействат музика, която ще се чува. Стълбовете с призмите ще са 130, колкото бяха жертвите. Цялата инсталация, която ще се съживява от стъпките на преминаващите хора, ще напомня за победата чрез спомена на живота над смъртта.

Инсталацията "Жива памет" предвижда поставянето на черен монолитен блок в градинката. От едната страна блокът ще бъде повдигнат нагоре. Върху тази страна ще бъдат издълбани стълби и площадки, върху които ще бъдат гравирани имената на жертвите. Хората ще могат да се качват по стълбите, да сядат на площадките и да се посветят на размисъл или да минават под тази повдигната част и да оставят под нея предмети и цветя в памет на загиналите в нападенията.

Проектът в "Сърцето на паметта" ще доведе до "поникването" в градинката пред Батаклан на гора от гигантски растения - 130 стълба от неръждаема стомана с 130 цветя от червена пластмаса на върха на стълбовете. В цветята ще има LED светлини. Гигантските цветя ще символизират жертвите на атентатите.

Проектът "Музикален павилион" предвижда изграждането на музикален павилион в градинката. Формата му ще е като тази на гигантски бял прегънат лист хартия. В него ще се изнасят концерти както се прави в павилионите на градските паркове. Формата на прегънатия лист не е избрана случайно, тя трябва да символизира историята на всяка една покосена от атентаторите жертва, която може да се напише на бял лист хартия.

Проектът "Отворена свещ" предвижда инсталирането на 13 бели дълги летви, които ще бъдат осветени и върху които ще бъдат гравирани имената на жертвите. Летвите ще бъдат подредени, така че да образуват свещ. Хората ще могат да минават между тях и да се озовават в центъра на свещта.

Проектът "Дъбът" предвижда инсталирането на конструкция, представляваща дъб от стъкло - символ на силата, стабилността и съпротивата. Той ще бъде поставен в прозрачен цилиндър, така че да се виждат огромните му корените, символизиращи здравите корени на френската култура и на френските ценности.

Проектът "Столовете на паметта", напомня за част обектите, атакувани от терористите - терасите на няколко заведения, където хората бяха седнали в края на работния ден. Съгласно този проект в градинката пред Батаклан ще бъдат поставени 39 празни стола, колкото бяха убитите от терористите, нападнали няколко парижки заведения преди година паралелно с атентатите край Стад дьо Франс и в зала Батаклан. Някои от столовете ще бъдат обърнати по посока на Батаклан, а други по посока на нападнатите заведения и на Стад дьо Франс. Между столовете на земята ще бъде поставена светлинна инсталация.

Проектът "Кубът" предвижда огромен триизмерен празен куб да бъде забит в градинката. Различните му ръбове ще сочат към различните атакувани преди година места. По летвите, оформящи празните му стени, ще бъдат изписани имената на жертвите и думи като: мир, радост и свобода.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима българи загинаха на ЖП-прелез в Испания

Трима българи загинаха, след като товарен влак удари автомобила им на жп прелез в Испания. Сънародниците ни са работили временно в страната, съобщава испанската медия Еl Pais.