0

О бщо 323 са одобрените кандидатури на независими актьори, режисьори, писатели, музиканти и художници, които ще получават по 720 лв. месечно в продължение на три месеца, обявиха от Национален Фонд „Култура“, пише в днешния си брой в. "Телеграф".

Общо 323 са одобрените кандидатури на независими актьори, режисьори, писатели, музиканти и художници, които ще получават по 720 лв. месечно в продължение на три месеца, обявиха от Национален Фонд „Култура“, пише в днешния си брой в. "Телеграф".

Кандидатите са били общо 1028. В групата на одобрените са актьорите Любомир Ковачев, Ирмена Чичикова, Рени Врангова, Нина Димитрова, Велислав Павлов. Рок лъвицата Милена Славова е сред творците, които ще получават помощ, а в списъка са още Панайот Панайотов, Диана Дафова, Влади Михайлов, Ерсин Мустафов и Ташо Колев от Jeremy?, Васил Вутев от D2, Стоян Роянов-Яя и др.

Неодобрени

Над 400 имена присъстват в отхвърлените кандидатури от Министерството на културата по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“. Сред тях са вдовицата на оперния ас Никола Гюзелев - Анна-Мария Гюзелева, легендарните Стефан Диомов, Развигор Попов, актьорите Леонид Йовчев, Иван Панайотов, Венцислав Сариев, Александър Косев, Андрей Калудов, Ирен Кривошиева, Владислав Карамфилов - Въргала, шоумените Август Попов и Венци Мартинов, текстописецът Вида Пиронкова, писателят Борис Роканов, музикантите Дивна, Мира Кацарска, Милен Кукошаров, Пепи Писарски и Боян Михайлов, син на естрадната легенда Ваня Костова, която обаче е сред имената, които са одобрени. Според комисията на НФК всички те не отговарят на изискванията - да имат по-малко от 1000 лв. средномесечен доход за изминалата година, да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата.

Има още 320 кандидатури, за които се очакват уточнения по документацията и се водят частично одобрени. С оглед на това Управителният съвет на НФК взе решение за удължаване срока на комисията по допускане. Националният фонд „Култура” е обявил и още една извънредна сесия за кандидатстване при същите условия, която ще започне днес, а документи ще могат да се подават до 26 май.