Снимки

Всеки 50-и не само в България, но и по света живее с карценом на щитовидната жлеза, но не знае, показват данни на Европейското ендокринологично дружество.

Ракът на ендокринната жлеза е най-често срещаният ендокринен карценом.

В над 90% той не е така злокачествен, както този на гърдата или стомаха, каза проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни заболявания и болести на минералния костен обмен „Акад. Ив. Пенчев” в София. Смъртността от него е много ниска – под 1 процент. Това е един относително безопасно протичащ тумор, който може да бъде диагностициран и лекуван достатъчно рано и добре, за да не застрашава живота на човека и по никакъв начин да не намалява преживяемостта, допълни тя.

Специалистът посочи, че в миналото, когато аутопсиите бяха задължителни, са откривани карценоми на починали в старост от други заболявания, които обаче по никакъв начин не са влошили качеството им на живот. Тези хора не са били лекувани, тъй като не са знаели за заболяването.

Липсата на симптоми е характерна за карценома на щитовидната жлеза. Лечението му е комплексно, но има особености в зависимост от стадия, в който диагнозата е установена. Това може да стане хирургично, възможно е да се наложи прилагането на радиойодтерапия. Понякога, години след първата, се налага повторна операция, но във всички случаи, преживяемостта е много добра. Същественото в лечението е, че карценомът на щитовидната жлеза има склонност да рецидивира. Затова, за разлика от други локализации, за които се смята, че след определени преживени години ракът се смята за победен, при този карценом се налага пациентът да бъде наблюдаван от лекар цял живот.

Характерно за рака на щитовидната жлеза е, че той може да се изяви в много ранна възраст. Той е рядкост при децата, но не и във възрастта между 20 и 40 години. Другият му пик е между 40 и 60 години.

Лечението е оперативно, махат щитовидната жлеза след това пациентът минава на таблетки за цял живот. Не всякога обаче се стига до интервенция. Тя е наложителна само, ако карценомът е от агресивен тип. Решението за нея взима екип от специалисти.

Дори една жена да е с отстранена щитовидна жлеза, това не означава, че тя не може да забременее, износи и роди здраво дете, тъй като качеството на живот не се влошава по никакъв начин, не се намаляват и възможностите за репродукция.

Независимо, че заболяванията на тази жлеза се смятат за „дамски“, от тях не са пощадени и мъжете.

Честотата при жените е по-висока, защото, като цяло, те са по прецизни по отношение на профилактичните прегледи, ходят по-често на консултации с лекар и изследвания, отколкото мъжете, които смятат, че щом не ме боли, значи съм здрав, поясни ендокринологът д-р Александър Шинков от болницата.

Мнозина се питат, доброкачесвен възел на щитовидната жлеза може ли да се превърне в злокачествен.

Това може да се случи, но изключително рядко. Обикновено, злокачественият възел започва като такъв, развива се постепенно, бавно докато не настъпи някаква клинична изява, поясни проф. Ковачева.

Медицинската наука е установила, че клетките на щитовидната жлеза се делят най-бързо в детската и младата възраст. След това процесът става много бавен. Това означава, че една такава мутация може да настъпи в най-ранна възраст, да стои в щитовидната жлеза без да се изявява и човек може да си отиде от този свят без никаква проява на рак.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учени посочиха колко е полезната доза твърд алкохол на ден

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават, съобщи Лента, като се позова на Медикъл експрес.

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.