Снимки

Парите в обращение стигнаха 14,153 млрд. лв. към края на декември 2016 г., което е с 1,428 млрд. лв. или 11% повече спрямо същия месец на 2015 г., сочат данни на Българската народна банка (БНБ). Причината е увеличеното търсене на пари по време на коледните и новогодишните празници.

В края на последното тримесечие от годината банкнотите в обращение са били 426 млн., или с 3,5 на сто повече в сравнение с края на септември. Общата им стойност пък възлиза на 13,839 млрд. лв. Най-много използвана е банкнотата от 20 лева, а най-рядко срещаната купюра е тази от 5 лева.

Стотинките са пък 2,114 млн. броя и в края на последния месец от годината, а общата им стойност достига близо 308 млн. лв. От данните става ясно, че монетата от 2 лева, която бе пусната в края на 2015 г., има налични 18,7 млн.

За периода от октомври 2016 г. до декември 2016 г. в Националния център за анализ на Централната банка са задържани общо 265 неистински български банкноти, които свободно са въртяни из страната. Така спрямо третото тримесечие броят на хванатите ментета се увеличава с 13 броя. Най-често фалшифицираната банкнота е двайсетолевката, като са хванати и няколко ментета от по 50 и 10 лева. Само една пък е хваната стотачка, която не е била истинска. Над 250 пък са задържаните фалшиви стотинки.

Статистиката сочи, че 3501 броя чуждестранни фалшиви банкноти са задържаните от БНБ фалшиви банкноти. От тях най-много са евро – 2838 броя. На второ място се нареждат щатските долари – 635 фалшификата и още 25 други чуждестранни пари.

20 млн. пък са негодните банкноти и са с 1,3 млн. повече спрямо периода от юли до септември.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекламираме туризма си в Русия от 1 юни

От 1 юни започваме нова рекламна кампания на българския туризъм в Русия. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Санкт Петербург с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

"Струма" минава през Кресна, реши съдът

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Приета е пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на националните координатори и координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.