320 000 на езотеричен туризъм за година (ТЕМАТА)
5

320 000 на езотеричен туризъм за година (ТЕМАТА)

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв. Близо 70 на сто от воаяжите са на семейства,само 15% са организирани екскурзии

320 000 души годишно пътуват за езотеричен туризъм в България. Твърдите му поклонници у нас се изчисляват на 180 000, но покрай тях в обиколките по свещените места се включват и още поне 50 000 души, като данните са заедно с чужденците, дошли на почивка у нас.

Най-посетени са места като Рупите, Кръстова гора и скалата на Рилския манастир, която се смята за лечебна, съобщи за „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Той припомни, че около две трети от пътуванията до зареждащи с енергия места са на семейства и само около 15 на сто са с организирани екскурзии.

От чужденците най-много руснаци посещават Рупите заради пророчицата Ванга. Това обаче не е точно езотеричен туризъм, защото там почитат Ванга повече като маг, отколкото като светица, уточни Драганов. Според него у нас за този нетрадиционен туризъм идват и много италианци, испанци, както и гърци.

Драганов изчисли още, че приходите от окултен туризъм у нас надхвърлят 60 млн. лева годишно. В сумата влизат не само парите за транспорт, нощувките и туристическите такси, но и парите, които хората харчат за храна по заведения и сувенири.

Българин от Австрия 100 км носи на гръб дървен кръст. 70-годишният Димитър Ламбов, който живее в Австрия, носи своя дървен масивен кръст, широк 0,90 м и висок 1,30 м, по време на целия 100-километров път от София до Рилския манастир по време на поклонническото пешеходно пътуване, което се проведе за десети път тази година.

Юбилейният поклоннически път тази година съвпадна с навършването на 550 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител. За първи път той бе извървян през 2010 г. от петдесетина християни, които, въоръжени с вяра и твърда решимост, преминават по пътя на мощите на св. Йоан Рилски. Те прекосяват билото на три планини - Витоша, Верила и Рила, за да достигнат до Рилската св. обител, където се намират мощите на Рилския чудотворец. Главни инициатори и организатори на духовния поход са Софийската св. митрополия, в лицето на ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Света София” и духовен надзорник на Софийската митрополия, и Богословският факултет на СУ "Св. Климент Охридски", представен от доц. д-р Павел Павлов, със съдействието на ОП „Туризъм” към Столична община.

Шестдневният маршрут, преминаващ през трите красиви български планини, е близо 100 км. Участниците в похода, около 250 човека, го извървяват пеша, като нощуват на палаткови лагери и хижи в района на различни места, преди да достигнат до Рилската света обител, където и завършва поклонническото пътуване с отслужването на празничната св. литургия за Преображение Господне.

Игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий споделя, че това е единственият път през годината, в който по време на богослужение в Рилския манастир се причестяват толкова много християни. Този труден физически преход е облечен в духовност. Наистина хората, които го започват, тръгват да се подвизават. Да изкачат и респективно да се спуснат по трите планини Витоша, Верила и Рила и да стигнат до Рилския манастир само по себе си е един подвиг за всеки един.

Славата на тайнствено място има и древното мегалитно светилище Бегликташ край Приморско. В централната част на скалната композиция има внушителен жертвеник с форма на легло. Учените смятат, че това е "брачното ложе", върху което жрецът и жрицата ритуално изпълнявали единението между бога Слънце и майката Природа. “Спалнята” е обградена от камъни с издълбани улеи, използвани при обредите за жертвоприношения.

Светилището е скътано в полите на Странджа планина. Огромни скални късове, обработени от незнайни майстори, изграждат гигантска композиция в непристъпна местност на 6 км северно от Приморско. Археолозите са убедени, че внушителните канари с причудлива форма не са природен феномен. Човешка ръка, неизвестно как, е поставила на това място грамадите, тежащи по 200 тона. Изследванията показват, че Бегликташ е съществувало от XIV в. пр.Хр. То е в територията, населявана от тракийското племе скирмиани, които най-вероятно са и древните архитекти. За траките Бегликташ е имало магическа сила. Тук отбран кръг от посветени са извършвали тайнствени обреди, за да умилостивят боговете. Принасяли жертви и гадаели бъдещето. По скалите са издълбани ритуални знаци, които още не са разшифровани. В центъра на светилището е разположен каменен трон, от който древният жрец е ръководел церемониите.

Един от монолитните късове е обработен във форма на обърнато сърце, което остава загадка. Между две от скалите пък е издълбан тесен проход, използван като изпитание. Само който успеел да се промуши през него, можел да се причисли към кръга на "избраните". В наши дни хората вярват, че който успее да премине през процепа, ще бъде здрав и благословен. 

Във Варна хилядолетното дърво, с което е свързана легендата, че на него Аспарух си е връзвал коня, е сред другите любопитни местни атракции. Чинарът от времето на Първото българско царство продължава да извисява снага в двора на бившата текстилна фабрика „Първи май“ в квартал Аспарухово, като е свидетел на цялата история, на всичко случило се край варненския бряг от Златния век насам. За чинара се смята, че е на 1050 години, което го прави най-старото дърво в източната половина на страната, но не и съвременник на Аспарух. Въпреки това е място за езически поклонения и посещения от вярващи в чудеса.

Хиляди търсят изцеление в скит край Златна ливада

Хиляди българи всяка година в навечерието на 2 май поемат към най-стария манастир в Европа, който се намира само на километър от чирпанското село Златна ливада и е построен на метри от скалния процеп, където според легендата през далечната 344 година от н.е. е пренощувал александрийският патриарх Атанасий.

Недалеко от процепа има кладенче, чиято вода помага при лечение на офталмологични заболявания.

Въпреки че от две години преминаването по пътеката към скита на свети Атанасий е забранено поради опасност от свличане на скалната маса, хората не се отказват и правят и невъзможното да се доберат до процепа. Поверието гласи, че успееш ли да преминеш от там – зад гърба ти ще останат както натрупаните грехов,е така и болежките ти. На ухо вече от няколко поколения се разказва как донесено на ръце от родителите си момченце със счупен гръбнак проходило само няколко часа след промушването.

Опашка от търсещи изцеление за болните си очи се вие всеки ден край кладенчето, ако и специалистите да твърдят, че извиращата от дълбоко вода е само слабо минерализирана и в никакъв случай няма чудодейни свойства.

През столетията манастирът десетки пъти е бил пален и разрушаван, известно време след 9 септември 1944-та дори бил превърнат в кошара. Възстановен е през 80-те години на миналия ХХ век по лично разпореждане на дъщерята на някогашния първи човек в държавата Тодор Живков - Людмила.

Тази някогашна височайша закрила подхранва и до днес твърденията за целебните и чудодейните качества на водата и сакралността на мястото. Заради наплива от туристи поклонници дори беше направена и специална отбивка от автомагистрала „Марица“ до манастира, а лично премиерът Бойко Борисов на няколко пъти е ходил там, за да прави дарения.

Отбивката обаче „взе главата“ на бившия надзорник на АПИ Лазар Лазаров, който беше обвинен, че я е направил от „интимни мераци“ към тогавашната кметица на Златна ливада Ирина Панева.

Индипасха привлича хора с поверие за лечебна вода

Светилището Индипасха в Странджа е едно от най-тайнствените места, почитано още от времето на древните траки. Хората и до днес вярват, че мистичното оброчище има силата да лекува всички болести. Тайната е скрита в лековитата вода, която блика от аязмото в Индипасха. Светилището се намира в труднодостъпната местност Айзмен дол, на няколко километра от обезлюденото село Сливарово. До него се стига по стария път, свързвал някога Малко Търново и Царево. Мястото прилича на олтар на боговете. То не е свързано с почит към определен светец, но хората се прекланят пред извора, скалите и вековните дървета, които го обграждат като пред божество. То представлява висока скала, на места обрасла с мъхове, от която висят живи лиани. В подножието на камъка блика чудотворен извор с бистра планинска вода, която потича в малко поточе. Преданието разказва за нейната лековита сила.

„Който пие от тази вода или се измие с нея, на часа оздравява. Слепи проглеждат, бездетни зачеват, сакати прохождат”, разказват с библейски думи старите хора в Странджа. Според старото поверие не е достатъчно да пиеш вода от извора. За да оздравееш, трябва да оставиш в Индипасха част от дрехата си, а с нея остава и болестта на човека. Но не се оставя всяка дреха, а само тази, която е покривала болежката. Затова клоните на дърветата край светилището са отрупани с всевъзможни парчета плат и цели одежди. Те трябва да висят във въздуха – там в нищото, между небето и земята, където болестта ще остане заключена завинаги като в капан. Хиляди хора идват тук всяка година, за да се поклонят и да търсят изцеление. И всеки, след като пие от лековития извор, оставя по нещо от себе си с вярата, че оставя болестта си. Някои вземат със себе си малко камъче от поточето, което носят като талисман за здраве.

Точно седмица след Великден непристъпната местност се изпълва с народ. Поклонници от близо и далеч се събират точно на Томина неделя след Възкресение да се помолят и да запалят свещ пред природния олтар. Казват, че тогава водата е най-лековита и силата на Индипасха най-голяма. Според хората в Странджа лековитата вода помага най-много срещу слепота и безплодие. 

Дънов свързва Варна с пирамидите в Гиза

През 30-те години на 20-и век един от най-великите българи - създателят на Бялото братство Петър Дънов, казва, че има тайна свещена връзка между ареала на Варна и пирамидите в Гиза. Това става десетилетия преди откриването на Варненския некропол. Учителя Дънов, който е роден във варненското село Николаевка, говори за Варна като за Първа столица на духа. Изглежда невероятно, но цивилизацията “Варна”, както учените наричат древните селища в тази част на българските земи, дава все повече основания за такова твърдение. Цивилизацията „Варна“ открива прочутото златно сечение, както и другото легендарно съотношение – между обиколката и диаметъра на всяка окръжност с числото пи - 3,14. Тези „златни” величини на математиката и хармонията се откриват 2 хилядолетия по-късно в едно от чудесата на света, каквото е Хеопсовата пирамида. България от хилядолетия е била център на много езотерични учения. Най-известните обекти, свързани с тези феномени, са запазените тракийски светилища, тангристките езически капища, богомилските светилища, исихастките християнски манастири, Дъновистките места на Бялото братство и зоните, свързани с енергийния феномен на пророчицата Ванга. Всъщност езотеричният туризъм има различни форми. Смята се, че много от нещата са останали още отпреди приемането на християнството.

Така е и с Аладжа манастир край Варна, който наред със загадките, съдържащи се в легендите и оскъдните археологически и топографски данни, буди интерес с едно съвременно интердисциплинарно проучване. По време на един конгрес на радиестезисти в морския град преди няколко години група техни представители посетили скалния манастир и направили проучване на пещерните помещения. Резултатите показали, че на площадката пред параклиса и в самия параклис има изключително силно позитивно енергийно поле. Обратното, в помещенията на Катакомбите е открито негативно, „черно“ излъчване. Съществува поверие от средновековния период, че за да бъде основан манастир, мястото на изграждането му трябва да бъде избрано от някой свят, белязан от Бога човек. Старите хроники разказват, че такива хора виждали в съня си място, изпълнено с божествена енергия, там, където човек може да бъде най-близо до Бога. Това разбиране за енергийната същност на Бога най-осезаемо и точно е отразено в средновековното учение исихазъм. Исихастката аскетична практика ни дава примери за най-дълбока трансформация на целия човешки организъм, за реално преображение на човека, за такова изпълване на човека със светоносна божествена енергия, при което дори след смъртта мощите на светиите са способни да носят благодатно изцеление на хората. Това е и причината много хора от интерес или любопитство всяка година да посещават тази забележителност край Златни пясъци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.