Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече легла в "Боровец" през изминалия зимен сезон, нарастват с 32 процента спрямо година по-рано. През периода декември 2018 - март 2019 броят на нощувките е повече от 313 хил., а постъпленията от тях надвишават 18,8 млн. лв., отчитайки увеличение от 7,6 на сто в сравнение с предходния зимния сезон. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с туристическия бранш в Самоков, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

През този зимен сезон общият брой туристически посещения на чужденци в България е повече от 1,631 млн., като се отчита минимален спад от 1,3 на сто спрямо предходния сезон. Въпреки това броят на реализираните нощувки се увеличава. Само в област София в местата с 10 и повече легла реализираните нощувки са близо 807 хил., с ръст от 8,7 на сто. Това е тенденция, която се опитваме да постигнем - удължаване на престоя на чуждестранните посетители в страната, коментира министър Ангелкова. Тя посочи още, че данните показват устойчивост и увеличаване на престоя на чуждите туристи у нас.

Основната ни цел е да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация и бих искала да благодаря на всички, които полагат усилия и ни помагат това да стане факт, каза министърът.

Приоритет в работата на ведомството е намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите. Министерството на туризма е предложило изменения в Закона за туризма, които са били приети през миналата година и с тях отпадат 19 вида документи, а сега се правят промени и в Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение. С тях ще отпаднат изисквания, които вече не намират приложение и отчитайки дигитализацията и новите технологии, няма необходимост от тях.

Продължава и поетапното въвеждане на Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/. Системата вече работи, много общини въвеждат информация, а за да сме сигурни, че всяко лице ще спазва задълженията си по закон, сме предвидили и сериозни административно-наказателни санкции, е обяснила министърът. Налагането им ще започне от 1 октомври, когато изтича гратисният период за включване в ЕСТИ.

Туризмът е хоризонтална политика и е важно всички заинтересовани страни да работят съвместно, като по този начин се гарантира напредъкът на един от водещите икономически сектори. Изключително е важно за развитието на сектора е достъпността и искам да ви уверя, че това е изключителен приоритет и за премиера Борисов, и за цялото правителство, е отбелязала Ангелкова.

"През последните две години доста от ключовите пътни отсечки, свързани с националните курорти, туристически атракции и забележителности са включени в различни програми за изграждане или рехабилитация. Преди три седмици започна рехабилитацията на първокласния път между Самоков и Дупница. Работи се по други приоритетни трасета, които свързват Самоков с "Боровец" и със селата Белчин, Доспей и Драгушиново. Следя тези важни пътни отсечки, защото те са ключови за развитието на курорта", е обяснила министър Ангелкова.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Туристическата индустрия в Хърватия иска още чужди работници

Хърватската туристическа индустрия, главен мотор на икономиката, призова в петък правителството да допусне повече чуждестранни работници в сектора, за да има достатъчно персонал в барове и ресторанти в разгара на туристическия сезон, съобщи Reuters.

Непълнолетните, наети в туризма, са 2 пъти по-малко от чуждестранните работници

387 деца са пожелали да се трудят през лятото, предимно като сервитьори и кухненски персонал, твърди шефът на Регионалната инспекция по труда във Варна, инж. Иван Иванов. Те ще работят предимно като сервитьори и кухненски персонал,пикола, продавачи на сладолед и закуски.