15 от общо 24 районни общини в столицата ще бъдат засегнати от лятната подмяна на 37 км тръби, която „Топлофикация – София” започна официално вчера. Това са Подуене, Красно село, Лозенец, Триадица, Красна поляна, Люлин, Възраждане, Надежда, Илинден, Връбница, Сердика, Овча купел, Изгрев, Младост и Студентски град. От общинското дружество не посочват колко техни клиенти ще бъдат засегнати от ремонтите.
40 дни е максималният срок
за който абонати на столичното парно ще останат без топла вода е 40 дни, а минималният – 15 дни. За всеки от общо над 80-те обекта, по които ще се работи, сроковете са различни и зависят от сложността на ремонта. Най-дълги са при подмяна на магистрални тръбопроводи. Точният им график ще стане ясен в понеделник. Тогава той ще бъде качен на сайта на топлофикацията – www.toplo.bg. Освен това на телефона на кол центъра на „Топлофикация – София” 0700 11111 от следващата седмица ще има автоматични съобщения за сроковете на спиране в различните квартали. 15 дни предварително столичното парно ще поставя съобщения във входовете на блоковете, които ще останат без топла вода. Паралелно с подмяната на тръбите ще тече и ремонтът на ТЕЦ „София Изток”. Той ще е от 15 до 30 август и ще засегне
всички квартали, които са на изток от Орлов мост
Това са „Младост”, „Дружба”, „Полигона”, „Изток”, „Изгрев”, „Дианабад”, „Дървеница”, „Мусагеница” и други. От ТЕЦ-ът се снабдяват 40% от абонатите в столицата. От топлофикация уточниха, че целта е ремонтите на тръбите за тези райони и на ТЕЦ-а да съвпаднат, така че да ограничи времето, в които тези квартали ще са без топла вода.
Ремонтите са наложителни, категорични са от общинското дружество, защото точно остарелите тръби са причина за честите аварии. Топлопроводите в София са изградени основно през 70-те и 80-те години на миналия век. Тръбите имат живот около 25 години, а при добра поддръжка той може да се удължи до около 30 години. Заради липса на пари от 990 км топлопреносна мрежа към момента са рехабилитирани едва 150 км. Това прави по 10-12 км на година , като се изключи 2013 г., когато бяха сменени 32 км. „Ще положим максимални усилия да се работи ускорено и по график на всички обекти, защото и за нас това е загуба, но нямаме избор и ремонтите трябва да бъдат извършени. Ще упражняваме непрестанен контрол върху дейността на фирмите-изпълнители, както и върху качеството на извършваните работи», обеща Любен Параланов, шеф на борда на „Топлофикация – София”.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Данъчните запечатаха китайски магазин, бензиностанции, ресторанти в Пазарджик

Служители на НАП запечатаха магазин „Пинко“. Това е записано в списък на ТД на НАП – Пловдив. Сред санкционираните са и два ресторанта – „Конака“ и „Гардън“. Под ножа на проверяващите са минали с отрицателна оценка и автосервиз на ул. „Стефан Караджа“, автоморга на изхода на Пазарджик към Пловдив, бензиностанция на Ивайловско шосе, баничарница на бул. „България“и магазин „Данини“.

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Висящи кредити за 3 млрд. лв. продадени на събирачи на дългове

Общо необслужваните заеми достигнаха 6,5 милиарда. Нивото им е 8%, при средно за ЕС 3,1%

Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, сочат данни на неправителствената организация, цитирани от БТА.

Община Пазарджик няма да вдига местните данъци и такси

През 2020 година Община Пазарджик запазва размера на данъчното облагане и начислените данъчни задължения на лицата ще бъдат като през предходната година. На 9 януари 2020 година в община Пазарджик стартира кампанията за плащане на местните данъци и такси ( данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци).