С 64% е скочил износът  на машини за 7 години

БГ техника за 2,47 млрд. лв. произведена през 2015 г.

С 64% е скочил износът на машини за 7 години

Над 7000 нови работни места в автомобилостроенето

С 64% се е увеличил износът на машини от България за периода 2008-2015 г. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на дискусията „Машиностроене – тихият възход“ вчера. Само през миналата година бг експортът на продукция в сектора е нараснал с 4,1% и заема 7 на сто от общия износ на страната.

„Съживяването на производството в сектора се отрази върху динамиката на вноса, който през 2015 г. нарасна с 6%. Делът на

вноса на машини възлиза на 9,3% от общия внос в страната

бе категоричен Лукарски. По думите му България е страна с традиции в машиностроителното производство. Само през миналата година в сектора се е произвел 5% от обема на индустриалното производство в страната, като са се създали около 7,6% от добавената стойност в индустрията. „Индексът на промишленото производство и този на оборота в бранша през 2015 г. се повишават съответно с 0,8% и 4%. Произведената продукция от предприятията от машиностроителния сектор е на обща стойност 2,47 млрд. лв.“, поясни министърът.

През 2015 г. оборотът на външните пазари на производството на машини възлиза на 1,83 млрд. лв. като постига увеличение с 3 на сто. На родния пазар пък реализираната продукция е за 841 млн. лв., като увеличението е от 4%.

Лукарски увери, че основните насоки, по които работи Министерството на икономиката, са за насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, както публични, така и частни.

Министърът на икономиката поясни още, че особено динамично развиващ се сектор през последните години е автомобилното производство.

„Той привлича значителни чуждестранни инвестиции в България, разполага с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Показателно е, че само за периода януари 2004 г. – октомври 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани дванадесет проекта в автомобилостроенето с

общ размер на инвестициите от 654,8 млн. лв.

и предвиждащи разкриване на над 7130 нови работни места“, обясни Лукарски. Той заяви още, че шест от проектите са завършени, пет са в процес на изпълнение и един е със завършен първи етап.

Друг отрасъл, който отбелязва значителен ръст на продукцията и износа е отбранителната индустрия. През последните две години реализираният износ и производство на продукти, свързани с отбраната от български дружества отбелязват ръст от над 60 на сто. Според икономическия министър основните фактори за тези резултати са по-активната и гъвкава маркетингова политика на дружествата и разширяването на кръга на потенциалните купувачи.

„Всички тези факти говорят за доброто развитие и резултати на машиностроителния бранш. Разбира се, съществуват и проблеми и затова е необходимо да продължим диалога“, каза още Божидар Лукарски.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.