С 64% се е увеличил износът на машини от България за периода 2008-2015 г. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на дискусията „Машиностроене – тихият възход“ вчера. Само през миналата година бг експортът на продукция в сектора е нараснал с 4,1% и заема 7 на сто от общия износ на страната.

„Съживяването на производството в сектора се отрази върху динамиката на вноса, който през 2015 г. нарасна с 6%. Делът на

вноса на машини възлиза на 9,3% от общия внос в страната

бе категоричен Лукарски. По думите му България е страна с традиции в машиностроителното производство. Само през миналата година в сектора се е произвел 5% от обема на индустриалното производство в страната, като са се създали около 7,6% от добавената стойност в индустрията. „Индексът на промишленото производство и този на оборота в бранша през 2015 г. се повишават съответно с 0,8% и 4%. Произведената продукция от предприятията от машиностроителния сектор е на обща стойност 2,47 млрд. лв.“, поясни министърът.

През 2015 г. оборотът на външните пазари на производството на машини възлиза на 1,83 млрд. лв. като постига увеличение с 3 на сто. На родния пазар пък реализираната продукция е за 841 млн. лв., като увеличението е от 4%.

Лукарски увери, че основните насоки, по които работи Министерството на икономиката, са за насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, както публични, така и частни.

Министърът на икономиката поясни още, че особено динамично развиващ се сектор през последните години е автомобилното производство.

„Той привлича значителни чуждестранни инвестиции в България, разполага с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Показателно е, че само за периода януари 2004 г. – октомври 2016 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани дванадесет проекта в автомобилостроенето с

общ размер на инвестициите от 654,8 млн. лв.

и предвиждащи разкриване на над 7130 нови работни места“, обясни Лукарски. Той заяви още, че шест от проектите са завършени, пет са в процес на изпълнение и един е със завършен първи етап.

Друг отрасъл, който отбелязва значителен ръст на продукцията и износа е отбранителната индустрия. През последните две години реализираният износ и производство на продукти, свързани с отбраната от български дружества отбелязват ръст от над 60 на сто. Според икономическия министър основните фактори за тези резултати са по-активната и гъвкава маркетингова политика на дружествата и разширяването на кръга на потенциалните купувачи.

„Всички тези факти говорят за доброто развитие и резултати на машиностроителния бранш. Разбира се, съществуват и проблеми и затова е необходимо да продължим диалога“, каза още Божидар Лукарски.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коронавирусът засегна 2,7 млрд. работещи по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света, сочи 34-ият годишен списък на милиардерите по света. Главният изпълнителен директор на Amazon запазва лидерската си позиция за трета поредна година, макар нетното му богатство да се е стопило с 18 млрд. долара. Той вече притежава 113 млрд. долара спрямо 131 млрд. долара миналата година.

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.Това съобщиха от ИА Главна инспекция по труда.