Снимки

По искане на Сдружението на оръжейниците се създава икономически съвет към икономическото министерство, като той ще се занимава с подобряване на нормативната база и подпомагане на ВПК. Това съобщи днес министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с връщането на лиценза на „Емко“.

От полицията е констатирано, че в дружеството са отстранени нередностите с пряка опасност към населението и работниците. Има и предписания за отстраняването на други, които "Емко" ще изпълни, добави министърът и уточни, че тези нередности не са свързани с пряка опасност за населението и работниците, и затова от полицията са предложили да бъде възстановен лицензът. Сред тях той посочи технически нередности, както и такива, които са свързани с поддържането на документацията.

Министърът обеща на работниците, при съгласие на членовете на междуведомствения съвет, бързо да се разглеждат исканията им, защото за стоката, произведена от тях, има голям интерес, и ако отговаря на закона, те по най-бързия начин ще получат правата да я изнесат.

Караниколов припомни, че се прави проверка на договорите за износ на оръжие на ВМЗ и „Кинтекс“. При установяване на нелоялни действия, резултатите от инспекцията ще бъдат изпратени на прокуратурата.

На въпрос за използването на интелектуална собственост на ВМЗ-Сопот от други производители, Караниколов спомена, че това трябва да се провери тепърва от служба КОС, икономическа полиция и патентното ведомство.

Междувременно днес в парламента вътрешният министър Валентин Радев припомни за започналите от май проверки на всички военни заводи и обясни, че инспекциите на всички складове, съхраняващи оръжия и боеприпаси, са направени и заради предстощото председателство на България на Европейския съвет.

„За съхранението на боеприпаси винаги ще има изисквания, винаги има някой, който да не е изпълнил всички предписания. Но ние се стремим основните, от които зависи това да няма жертви, да бъдат изпълнени. Предписанията на "Емко" са отстранени”, допълни Радев.

На въпрос как ще коментира проверките на полицията и НАП в ЕМКО, министър Радев обяви, че присъствието на органите на реда е по молба на приходната агенция. „НАП проверява и ние присъстваме, така е било на много други места. Ние съдействаме на агенцията”, допълни Радев като прехвърли въпроса към НАП какво правят данъчните в оръжейния завод.

„Няма дестабилизиране на отбранителната промишленост. Проверките водят до спазване на правилата, което е добре за всички, коментира още министър Радев като припомни случилото се в други военни производства, довели до трагични обстоятелства.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.