Няма човек, който да не е страдал от главоболие. Независимо дали е силно или слабо, периодично или епизодично, то не е безобидно. Проявата му е белег за скрити заболявания или за настъпващи промени в организма.

В зависимост от това в коя част на главата е болката, може да се съди и за причината. Когато е е зад очите или зад ушите, обикновено става въпрос за проблеми с очите или просто преумора от прекомерно заседяване пред компютъра. Ако то е тилно, в задната част на главата и слепоочията в повечето случаи е проява на високо кръвно налягане. В областта на слепоочията е и главоболието, причинено от мигрена, която обикновено мъчи при смяна на сезоните и особено през пролетта, когато дневната светлина става по-ярка.

Медицината класифицират видовете главоболие в две категории: първичнo и вторичнo.

Първичното главоболие няма връзка с общото медицинско състояние на индивида и не е резултат от други болести. В повечето случаи то се дължи на преумора или е израз на моментно нервно напрежение.

Типичните видове главоболие са три:

Мигрена – появява се в следствие на намален приток на кръв към различни области на кората на главния мозък. Най-честите симптоми са чувствителност към светлина и шум, гадене, повръщане и интензивна пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата.

Тензионно главоболие – непулсираща, постоянна болка от двете страни на главата. Много често проблемите със зрението могат да предизвикат такъв тип главоболие.

Кластърно главоболие - групирани пристъпи на главоболие, които се появяват многократно в продължение на седмици или дори месеци. Болката обикновено възниква от едната страна на главата и е центрирана около окото. Причините за кластърното главоболия не са известни, но се предполага, че може би са свързани с промени в кръвния поток, тъй като вещества, които влияят на притока на кръв, като например алкохол, могат да предизвикат такъв тип главоболие.

Вторичното главоболие от своя страна се свързва с придружаващи заболявания като инфекции, хипертония, треска, травма на главата, хипоглекимия, тумори, дентални проблеми или повишено налягане в черепа или синусите.

Лечението на главоболието е различно в зависимост от неговия тип. Болкоуспокояващите действат само за премахване на болката, но не и на причината. Затова, ако то се повтаря често, потърсете лекарска помощ. Личният лекар ще прецени дали да ви изпрати при невролог, кардиолог или друг специалист, който да установи причината и предпише подходящите лекарства.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Робот разпознава болни в тълпата

Китайски учени са конструирали робот, способен да разпознава в тълпата хората с висока температура в рамките на борбата с новия коронавирус, съобщи агенция Синхуа.