на

Близо 2 бона дължи четиричленно семейство за топла вода, което не е пуснало в дома си отчетник от фирмата за дялово разпределение. Сумата е със 700 лева по-висока от това, което е платило същото семейство за топла в  ода за по-предния отоплителен сезон - 2014/2015, въпреки че тази зима топлинната енергия беше с 20% по-евтина. Това показват данните на най-голямата фирма на пазара на топлинното счетоводство.

Причината за огромните сметки за топла вода, които ще получат някои абонати, е промяната в Наредбата за топлоснабдяване от миналото лято, която казва, че, който не пусне топлинния счетоводител на отчет, ще получи сметка със служебно начислени до 8 куб. м топла вода на ден на човек, или до 100 кубика на човек годишно. Това важи и за всички клиенти на топлофикацията, които нямат водомери, или имат, но те не са пломбирани или са повредени.

Само при един от топлинните счетоводители, макар и най-големия - „Техем“

броят на абонатите които ще получат много високи суми

за топла вода е почти 7500. От тях 4790 са само с неотчетени водомери за топла вода.

Управителят на „Техем“ Милена Стоянова обаче подчерта, че за първи път се отчита такъв малък процент на неосигурили достъп. На фона на 216 хил. клиенти на топлинния счетоводител неотчетените абонати в процента са около три процента и половина. Данните са на Техем за средна сметка.

Според данните на топлинния счетоводител средната сметка за парно и топла вода на жилище с площ до 50 квадрата е 340 лв. За апартамент до 70 квадрата тя е 455 лв., а за тези, които са над 100 кв. м – 580 лв. Сумата за топлата вода е за 12 месеца, а за парното – за 6 месеца, уточни Стоянова.

Около 17% от хората няма да имат да доплащат или да получават пари от топлофикация, или ако има някакви суми, те са минимални, съобщиха още от „Техем“.

42% ще трябва да извадят още пари за парно

и топла вода, а на 41 на сто ще им връщат суми.

Тези, които не са осигурили достъп и са получили висока сметка, както и всички недоволни от сумата, изчислена от топлинния счетоводител, имат време до 5 октомври да се жалят. След тази дата вече не се разрешава никакъв допълнителен отчет, нито корекция на сметки.

През първите тридесет дни след получаването на изравнителната сметка всички жалби трябва да се подават пред топлинния счетоводител. При него се правят и заявките за допълнителен отчет, само че в случая той е платен. След 15 август, когато ще излязат фактурите от „Топлофикация – София“, жалбите вече се подават пред нея.

 

 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.Това съобщиха от ИА Главна инспекция по труда.

Крисимир Дачев: Държавата трябва да дава само на добрите данъкоплатци

Необходима е солидарност в обществото, но самоосигуряващите плащат само за пенсия, а за безработица не внасят. Огромен брой хора не внасят във фонда за безработица, само около един милион души работещи внасят, а всички искат да вземат от него. Държавата трябва да се фокусира и да дава помощи на хората, които са добри данъкоплатци. Това коментира предприемачът и член на УС на БТПП Красимир Дачев по темата как и дали трябва да се подпомагат самоосигуряващите се.

КРИБ благодари на ДПС за прецизирането на мярката 60/40

КРИБ благодари на ПГ на ДПС за прецизирането на мярката "60 на 40" в съотвестствие с искането на работодателската организация. В писмото до парламентарната група на Движението за права и свободи се казва: "Доволни сме от това прецизиране, тъй като по този начин мярката ще може да заработи много по-ефективно, а също така и по-малките предприятия ще могат да се възползват."