Снимки

Изложба постери „Античният Наисус – кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете“ се открива утре в Националния археологически институт с музей при БАН. Представянето на експозицията се реализира в рамките на междуакадемичен проект на НАИМ, Археологическия институт в Белград, Института за балканистика на Сръбската академия за науки и изкуства (САНИ) и Институт „Озониус“ на Университета Бордо-Монтен.

11 постера разказват историята на античния Наисус (днешния град Ниш) в периода І-VІ век, като представят емблематични сгради, между които дворци и гробници, Наисуското предградие Медиана, използвано от римските императори, и прилежащите му вили, водонапорна кула и нимфеум (храм, посветен на нимфите). Основан от римляните, градът бързо става значимо стопанско и военно средище заради стратегическото си местоположение на кръстовището на главните трансбалкански римски пътища. Особена значимост той придобива в късноантично време, в епохата на император Константин Велики, който е роден и възпитаван в Наисус и го е украсил великолепно, както свидетелстват писмените извори.

Изложбата е подготвена от участниците в проекта за археологическо проучване на античния Ниш. Тя е съпътствана от документален филм и лекция. Поводът да бъде показана в България е междуакадемичният проект „Проучване и интерпретация на археологическите култури на териториите на България и Сърбия“, в който НАИМ при БАН е партньор на институтите, подготвили изложбата.

Експозицията ще остане в Националния археологически музей до 14 май.

Същевременно в периода от 20 април до 1 май НАИМ представя в сръбския Димитровград постерната изложба „Огледало на времето. Женската красота през вековете“. Тя се осъществява по покана на библиотека „Детко Петров“ и местната музейна сбирка, с която институтът има установено сътрудничество. Това е третата гостуваща постерна изложба, която НАИМ прави в града след „Българската археология – минало и настояще“ и „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст. Българският цар Самуил († 1014)“, показани през 2016 г. Тогава институтът дарява на археологическия отдел на библиотеката много свои печатни научни издания.

Христограм от античния Наисус.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Самоук резбар украсява дървета

Самоук резбар от курортното градче Павел баня вече втора година разкрасява обречени на гибел дървета в местния парк.  Кукерска маска и  шевици са украсили дънера на изсъхнала липа, върху тезгяха на 35-годишния Диян Ненов е легнала вече заготовката за следващата му рожба.  Приятели на младия мъж, който работи като администратор в „Булсатком“ са публикували в социалната мрежа Фейсбук десетки клипчета, от които  се вижда как се раждат …съновиденията.

Рицарите от Sabaton проговориха на български

Рицарите от шведската група Sabaton проговориха на български. От 25-метровата внушителна сцена се чуха репликите „буба лази”, „караконджул” и „чудесни сте”, както и „благодаря, Пловдив!”. Последното бе изписано и на латиница на финала на близо двучасовия концерт на рок гигантите, с които започна тридневният празник на рока край Гребната база Hills of Rock.

Ива Караманчева и Георги Михалков – любов за 9 живота

Когато двамата се венчават, той й обещава, че ще бъдат заедно и в следващите девет живота. Тя пък и досега има чувството, че са се срещали в някой предишен, защото без да са изговаряли важните неща, те се осъществяват, сякаш са ги планирали внимателно по-рано.