Снимки

Творби на двама големи художници от 20-и век – българския маестро Дечко Узунов и румънския живописец Корнелиу Баба, предоставени от частни колекционери, ще бъдат представени тази седмица в Националната галерия, където ще останат за продължително гостуване. Изложбата на Дечко Узунов от сбирката на Боян Радев се открива на 22 февруари (сряда) в 18.00 ч. в Двореца, а триптихът „1907“ на Корнелиу Баба, който принадлежи на колекционер от чужбина, пожелал анонимност, на 23 февруари ще бъде експониран в зала 18 на „Квадрат 500“.

Изправял на крака хиляди хора по света и у нас да слушат българския химн, двукратният олимпийски шампион по класическа борба и носител на множество спортни медали и отличия Боян Радев респектира в продължение на пет десетилетия и в друга област, в която е достигнал най-високите върхове – колекционерството. Резултат от сътрудничеството между Националната галерия и Боян Радев е поредица от изложби в една от залите на Двореца. След Атанас Яранов и Васил Бараков там ще бъдат показани живописни творби от Дечко Узунов.

Изборът на автор не е случаен и има любопитна предистория от края на 60-те години. В кафенето на хотел „София“ (днес „Радисън“) всеки ден между 10 и 14 часа се събира колоритна компания – илюзионистът Мистър Сенко, художниците Васил Стоилов и Дечко Узунов, певицата Леа Иванова и др. Често сред тях е и Боян Радев. Един ден, след случайна среща, художникът Стоян Илиев му подарява картина и доста скептично се отнася към репликата на известния спортист, че ще поиска картина и от Дечко Узунов. Това обаче става факт само след броени часове. Дечко Узунов веднага откликва на думите на своя приятел: „Вече съм колекционер и трябва да ме подкрепиш“. Градската легенда мълви, че

след пет дни Радев вече е получил 15 картини

от известни художници, на които Дечко Узунов е препоръчал да направят жест към големия спортист.

Настоящото представяне на Дечко Узунов е възможност емблематични произведения, създадени от края на 20-те до средата на 80-те години на миналия век, да станат достояние на публиката със съвместните усилия на един от най-пристрастните му колекционери и екипа на НГ.

Триптихът „1907“ - маслени бои върху платно с размери 200 на 580 см, е мащабна живописна композиция на румънския класик на 20-и век Корнелиу Баба, посветен на селското въстание в неговата страна. Художникът се обръща към темата на бунта през 1951 г. в много труден личен момент. След 1947 г. в окупираната от Съветската армия Румъния следват абдикацията на краля, национализацията, колективизацията. Започват чистки и в средите на творците. Самият

Баба е обвинен във формализъм

лишен е от професорската си длъжност в Академията в Яш, за кратко бива и арестуван. Като художник той завинаги и принципно остава на позицията, че изкуството е над всекидневието и занимавайки се с вечните проблеми на драматичната съдба на отделни личности и с визуалния език, с който се изразява този драматизъм, не е зависимо от политическите и социалните обстоятелства. Но в условията на времето, в което живее, Баба се обръща към темата за селския бунт, към взаимоотношенията на властта с народа, към жертвеността му в моменти на социални катаклизми. Според доклад на френското посолство в Букурещ, в събитията през 1907 г. са убити над 10 000 селяни и само 10 военни. Съзнателно премълчавано тогава, въстанието не става широко известно в Европа, обаче има сериозно влияние върху румънската история. По своему премълчан през 50-те години остава и триптихът, който е в разрез с налагания по това време клиширан оптимизъм. „1907“ обогатява представата ни за изкуството от собствения ни регион, разкрива в дълбочина една непризнавана доскоро и очевидна днес историческа травма.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ариана Гранде си татуира пчела след атентата

Поп сензацияята Ариана Гранде почете жертвите на миналогодишната терористична атака по време на неин концерт в Манчестър с татуировка. Изображението е на пчела – символът на града, като крилата й са разперени във формата на сърце и са придружени от посланието „Завинаги“.

Итън Хоук разкрива „Истината за Катрин"

Актьорът Итън Хоук ще участва в новия филм на режисьора Хирокадзу Коре-Еда - тазгодишния лауреат на наградата „Златна палма“ от фестивала в Кан с „Магазинни крадци“.

Оперират Кристин Илиева в Истанбул

Моделът Кристин Илиева е приета по спешност в истанбулската болница „Йедитепе“. Причината – 20-годишната красавица е получила костна инфекция, поради което отново ще бъде оперирана в Турция.