Есенните вируси са на ход
2

Есенните вируси са на ход

Диарии, повръщане и болки в гърлото мъчат децата

Няколкото празнични дни напълниха болници с тежко обезводнени деца. Вируси, които причиняват остра диария и повръщане морят най-често малчуганите между 3 и 6 години. Повечето от тях са с екзотични имена – рота, астра или пък ехо и  коксаки от голямото семейство на ентеровирусите. И понеже у нас не се прави изследване за причинителя на заразите, лекарите не навлизат в подробности. Пък и конкретният вирус не е от значение за хода на болестта. Повечето ентеровируси имат 2 мишени – респираторната система и стомаха. Могат да причинят както диарии, повръщане така и грипоподобни състояния.
Диариите бързо изтощават силите на детето. “При нас е пълно с раздрискани дечица. „Новост” са
кървавите диарии, които
не са свързани
с вирус,
по-вероятно децата са яли някакви боклуци, които са раздразнили стомаха. Случаите не са масови, по-скоро изключение.
Другото съмнение при тези остри диарии е за салмонела. За да сме сигурни в причинителя, са нужни няколко дни, за да излязат резултатите от изследванията. Тогава ще знаем със сигурност за какво точно става дума. В тези състояния най-големият риск е от обезводняване, което при малките деца настъпва изключително бързо и много трудно се овладява вкъщи. Затова повечето от тях стигат до болница,” каза доц. Атанас Мангъров, шеф на детското отделение на Инфекциозна болница в София.
Децата с дни не могат да излязат от тоалетната и повръщат или пък са с остри болки в гърлото, губят глас и сили и се чувстват като пребити с всички признаци на грипоподобно заболяване.
„Диагнозите, които поставяме през последната седмица
най-често
са ангини, тонзилити и бронхити
обичайната картина за този сезон”, каза д-р Калин Лисички, педиатър от болница  „Токуда”.
Острата диария в началото имитира хранително отравяне. Тя кара детето да сяда на чинията през час, докато напълно „изтече”.  Температурата постепенно също се повишава като в определени моменти на деня спонтанно пада, за да вземе връх след час и да достигне 39 градуса и нагоре. И като капак идват и позивите за повръщане, които напълно изтощават организма. Обезводняването, особено при малките деца, става бързо. Те отказват не само да се хранят, но и трудно приемат каквито и да е течности. Дори обаче да пият по малко вода, тя не може да хидратира тялото, в степен в която е нужно. Защото загубите са големи и
организмът
се лишава от живителни течности
по няколко начина. Първо заради честите изхождания, после – с повръщането, а не на последно място и от обилното потене, което идва с всяко падане на температурата.
И ако в първите дни родителите смятат, че детето е настинало, то развитието на сценария ясно сочи, че става дума за вирус или бактерия, а не за обикновена настинка. Вируси и бактериите са причина номер едно за чревните инфекции. В първите редица са стотиците рота, астра, адено и ентеровирусите - ехо и коксаки, които причиняват най-различни заболявания. Най-често грипоподобни, краткотрайно повишаване на температурата, но може да причинят херпангина и фарингит. В хода на всяко едно такова заболяване, причинено от ехо и коксаки вируси, може да има диариен епизод. Независимо от драматичното начало на болестта, тя преминава за 6 до 10 дни. „Това са така наречените самоограничаващи се заболявания и не е нужно
детето да
се тъпче с лекарства
Ако температурата е по-висока и детето се оплаква от остро главоболие, може да се даде нещо, което да свали градусите и да облекчи състоянието му,” съветва д-р Мангъров.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.