Шумен, Монтана и Сливен са областите, които изостават по най-много показатели за благосъстоянието на децата. Това каза Мария Златарева - директор „Политики и Програми“ в УНИЦЕФ, в интервю за „Фокус“ по повод 69 години откакто България е член на Детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ).

„От 5 години ние работим в три целеви области – Шумен, Монтана и Сливен, тъй като по някои показатели за благосъстоянието на децата като например детската смъртност, бедността, отпадането от училище тези области изостават. Нашата работа е насочена към най-уязвимите деца и семейства, към създаването на иновативни услуги, модели за преодоляване на неравенствата и за осигуряване на достъп до качествена грижа, здравеопазване и образование. Като крайната ни цел, разбира се, е тези модели, след като бъдат оценени и доказани като ефективност и ползи, да бъдат разпространени така, че всички деца и семейства на територията на цялата страна да имат достъп до тях“, обясни Златарева.

Тя уточни, че най-сериозните проблеми, с които организацията се сблъсква в България, са бедността, неравенствата, предразсъдъците и стереотипите към децата от уязвими групи. „Преди няколко години направихме една анкета, в която участваха 7 хиляди момичета и момчета от цялата страна и те също посочиха на първо място бедността като това, което за тях е най-голям проблем. А по последни данни на Евростат от 1,2 млн. деца, които живеят в България, над 550 хил. са тези, които живеят в риск от бедност и от социално изключване, и това наистина е много голям проблем. Друг сериозен проблем са неравенствата и може би децата, които са в най-уязвима ситуация, са тези, които живеят в бедни домакинства, децата, които са от етническите малцинства, децата с увреждания, децата, настанени в резидентна грижа – всички те срещат сериозни препятствия и проблеми в достъпа до качествена грижа, до качествено здравеопазване и до качествено образование, което всъщност намалява техните възможности за развитие. И третият проблем, който може да откроим, това са предразсъдъците и стереотипите именно към децата от уязвими групи – най-вече към децата с увреждания и към децата от ромски произход, тъй като негативните нагласи и ниските очаквания към тях водят до изолирането им. И например по отношение на децата с увреждания се смята, че едва половината от тях са интегрирани в общообразователните училища - близо 8 хиляди момичета и момчета с увреждания не ходят на училище или на детска градина“, коментира още Златарева и уточни, че в момента се подготвя нов закон за социалните услуги и УНИЦЕФ участва в работната група, която го подготвя.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Обновяват бул. „България“ от „Гешов“ до „Черни връх“ през юли и август

10 големи ремонта запушват София през лятото

Обновяват бул. „България“ от „Гешов“ до „Черни връх“ през юли и август

През летните месеци в София ще бъдат ремонтирани десет големи улици. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след като откри игрище в 60-то ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бенковски.

Владо Тодоров: Целта на „Бул Инс“ беше делото да влезе в съда

Целта на „Бул Инс“ всъщност беше делото да влезе в съда. Сигурен съм, че там близките на загиналите при катастрофата край Своге ще спечелят, но това ще забави изплащането на обезщетения най-малко с година. Това коментира пред „Монитор“ Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.