Снимки

Минималната заплата у нас ще се определя по нова формула, като задължително ще се отчитат критерии като инфлация, динамика на брутния вътрешен продукт и др. Това става ясно от законопроект за ратифициране на Конвенция № 131 на Международната организация на труда, която кабинетът предлага за одобрение на НС.

В момента в законодателството ни не съществува изрична правна уредба, която да изброява критериите, на базата на които кабинетът определя конкретния размер на минималната заплата. Идеята е вече периодично да се актуализира в съответствие с измененията в разходите за живот и другите икономически условия.

Съгласно документа минималната заплата ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците. При определянето й ще се отчитат важни социално-икономически критерии като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства. В мотивите е записано, че така ще гарантира предвидимост в ръста на минималната заплата.

По-рано през деня пък социалният министър Бисер Петков припомни, че за следващата година се предвижда да отпадне таванът на пенсиите за новите пенсионери и увеличаване на старите пенсии.Увеличението с 50 лв. на минималната заплата ще позволи на хората да покриват основни разходи, обясни той пред бТВ. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов свика щаб за чумата

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.