Снимки

Варненско-преславският митрополит Йоан отслужи тържествен водосвет в останките на раннохристиянската епископска катедрала в античния град Мисионис край Търговище. На церемонията бе показана и скорошна уникална археологическа находка – оловен кръст-реликварий, доказващ, че тук още преди хилядолетия са тачели кръстителя на Северна България, брата на апостол Петър – апостол Андрей Първозвани.

Втори месец продължават редовните археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис, водени от проф. Николай Овчаров и археолога Ангел Конаклиев. За това време са разкрити няколко каменни сгради от целия период на съществуване на селището – от V до ХІV в. Разчистени са и значителни участъци от мощната крепостна стена, която на места е запазена до 3-4 метра. Намерени са и разнообразни находки – медни и сребърни монети, оръжие, бронзови апликации.

Вече се знае, че през V-VІІ в. Мисионис е бил

значим търговски и обществен център

в земите на днешна Североизточна България. Няколко столетия по-късно прочутият арабски географ Ал-Идриси изтъква, че е бил един от най-известните и богати градове на Балканския полуостров. Но Мисионис е бил и едно от най-важните духовни средища. До този момент в него са открити три огромни раннохристиянски базилики, като едната е епископска.

Именно в нейните останки Варненско-преславският митрополит Йоан отслужи тържествен водосвет в присъствието на кмета на Търговище Дарин Димитров, областния управител Николай Стайков и много граждани от цялата страна. И това съвсем не е случайно.

През І в. земите на днешна Североизточна България (в римската административна система слез ІІІ в. провинция Малка Скития) започват да бъдат покръствани от апостол Андрей, наричан Първозвани – ученик на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Именно нему се падат тези територии след жребия, който учениците на Христос хвърлят, преди да започнат да мисионерстват. Фактът е отбелязан от редица автори като Ориген и Иполит Римски. Живелият през ІІІ в. Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах отбелязват и друг интересен факт: по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкополага за епископ на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал

първи варненски християнски архиерей

Без съмнение култът към апостол Андрей е бил силно развит в земите на Североизточна България още от времената на ранното християнство. Сигурно е, че това се отнася и за древния Мисионис, и за наследилото го Търговище.

За това говори един уникален археологически паметник. При разкопките на Мисионис преди време бе открит оловен кръст-реликварий от ХІІІ-ХІV в. с образите на апостолите Петър, Павел и Андрей. Първите двама са всепризнатите водачи на Христовите ученици, а третият лично покръства тукашните земи. С голяма степен на сигурност може да се говори, че в реликвария са се пазели мощи на светеца.

Оловният кръст е намерен на главната улица на Мисионис и само на десетина метра от епископската катедрала. Може да се заключи, че в нея се е тачела паметта на човека, сложил началото на християнството в Североизтока. Ето защо негово Високопреосвещенство Варненско-преславският митрополит Йоан отслужи точно тук тържествен водосвет като наследник и продължител на делото, започнато от апостол Андрей и ръкоположения от него първи Варненски епископ Амплий преди почти 2000 години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дидо от D2 се калява във „Фермата“

Да запретне ръкави за изграждането на дървени постройки и отглеждането на домашни плодове и зеленчуци – с това ще се заеме вокалистът на D2 Деян Каменов-Дидо от тази есен. Новите занимания на певеца, когото по-паметливите зрители помнят още от участието му в риалитито Star Academy през 2005 г., не предвещава рязък завой в начина му на живот, а са част от предстоящия четвърти сезон на „Фермата“, научи „Монитор“.

Константин Кацаров от „Ренегат“ посвети парчето на авторите му, които катастрофираха трагично

Рокът показа как трябва да звучи „Прощално“ на Вапцаров (ВИДЕО)

Константин Кацаров от „Ренегат“ посвети парчето на авторите му, които катастрофираха трагично

Тон мастило се изписа по евтиния пиар на неизвестна поп-фолк певица, която си позволи да пъшка и да се разголва върху стиховете от „Прощално“ на Вапцаров. След седмица шум и повече от месец дистанция от случилото се, днес надали много хора помнят името й. Тя се казваше Антонина. За повечето на казуса е сложена точка. Но не и за няколко човека от рок гилдията.