Танци и плуване отлагат рушенето на ставите

Д-р Евелин Хайвазов, ортопед-травматолог в Медицински център „Д-р Хайвазов”

Танци и плуване отлагат рушенето на ставите

Наднорменото тегло и мазните храни удрят по тях, твърди лекарят

 • Д-р Хайвазов, кои дегеративни заболявания се обострят през есента?

 • Обострят се предимно заболяванията в коленете и тазобедрените стави. Те са свързани с натоварванията, но когато времето стане влажно и се промени атмосферното налягане, се увеличава чувствителността на рецепторите за болка. Затова и болковата симптоматика през есента е по-силна, отколкото през лятото и зимата.

 • Означава ли това, че щом рецепторите само подсещат, самото заболяване не се е задълбочило през есента?

 • С времето то се усложнява с всеки изминал ден, ако човек не взима мерки. А това са да не си позволява наднормено тегло или затлъстяване, да спортува редовно, да не извършва много тежка физическа работа и да си почива, когато е необходимо.

 • Какви спортове са разрешени на пациент с начално износване на колянната става, например? Може ли да се запише на танци?

 • Когато дегеративното заболяване е в трета или в последната, четвърта фаза, единственото лечение е еднопротезирането. То се проявява предимно при по-възрастните хора с травматични промени в долните и горните крайници. Съществуват миниинвазивни процедури, като артроскопия, остеотомия на ставите, инфилтрация с хилоронова киселина или кортикопрепарати, лечение с нестероидни противовъзпалителни препарати орално, както и физиотерапията са добри средства за забавяне на процеса на износване на ставния хрущял. Сами по себе си обаче, те не лекуват страданието. Износването е необратим процес. Подходящи са спортовете, които не натоварват много ставите и са без резки движения, промяна на скоростта и натоварването, например плуване и занимания във фитнес залата, където упражненията са предсказуеми. По отношение на танците може всичко – народни, класически, латино, но без брейк, който и за младите е рисков.

 • Толкова ли е безнадеждно положението за такива пациенти?

 • Не е безнадеждно, ако човек взима мерки. Те са да внимава как се храни, как се държи със ставите, с наднормено тегло ли е, движи ли се достатъчно. След 45- 50-годишна възраст е хубаво дори да имат съвсем малки оплаквания, хората да започнат да приемат препарати, т. нар. хондропротектори. Те подхранват ставния хрущял, тъй като съдържат хиларонова киселина. Тя е основната хранителна съставка на ставния хрущял.

 • Могат ли хондропротекторите да бъдат заместени с някаква природна съставка, например с приемането на желатин и консумацията на повече желирани продукти?

 • Вероятно могат. В част от нещата има и психологическо натоварване на проблема. Когато човек смята, че взима правилното лекарство, се чувства малко по-добре.

 • Какво може да направи за себе си една жена на възраст с остеопороза?

 • Може да направи това, което прави и един по-млад човек за ставите си – да се лекува и да прави редовно излети в планината, колкото позволяват болките. Колкото повече се движи човек, колкото движенията за по-хармонични, толкова по-добре. Всеки определя сам нормата за себе си. Едни могат да издържат преход от 10 км, други да направят две обиколки на стадиона, но и това е добре. Самата разходка до него, пак е нещо.

 • Какво обаче да правят за здравето си хората, засегнати от шипове?

 • Грижата е същата, както и при тези с износени стави. В дегенерирането им има и наследствен момент. Затова, всеки един човек може да се съобрази, ако родителите, бабите и дядовците му са имали такъв проблем, да вземе мерки от рано, за да отложи дегеративния процес във времето

 • Нима има възрастни хора без шипове?

 • Колкото и да е изненадващо, има и то сред възрастни хора, които не са се щадили физически – въпрос на гени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.