31% от фирмите у нас очакват по-ниски продажби

31% от фирмите у нас очакват по-ниски продажби

Заради пандемията една пета от тях ще правят съкращения на персонала

Почти 31% от фирмите у нас очакват да имат по-малко продажби и приходи през тази година заради ситуацията с коронавируса. Прогнозите им са, че приходите им ще намалеят с повече от 30 на сто, показват резултатите от анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Значителен спад от 10 на сто очакват 17%, други 18% очакват приходите им да намалеят наполовина. 23% от фирмите не могат да преценят все още какви ще са ефектите. Оптимистите са едва 3% и смятат, че заразата няма да им повлияе.

За да компенсират спада в продажбите, масово фирмите заявяват, че ще пуснат служители в платен или неплатен отпуск (31%). Следващата най-предпочитана мярка е съкращаването на

служители – така близо 20 на сто или една пета от фирмите смятат да намалят персонала си.


Други 18% възнамеряват да намалят производството си.


На последно място като мярка са преминаването на половин работен ден и други мерки, в т.ч. пренасочване на дейността, вътрешно преразпределение на работната ръка, дистанционна работа и други. 92% от анкетираните посочват, че COVID-19 влияе на бизнеса им, а само 8% са незасегнати. Близо една пета очакват в следващите дни бизнесът им да бъде засегнат


заради несигурност в бъдещето и инвестициите.

Второто най-голямо притеснение са отменените бизнес срещи, инициативи, панаири и събития, а на трето място е спадът в търсенето. За да защитят служителите си, работодателите прилагат най-вече дистанционна работа (21%) и купуват предпазни средства като маски, антибактериални гелове и други (21%).

22% от анкетираните желаят да получат повече и формация относно възстановяването на заплатите съгласно Закона за здравето. Други 20% искат да получат повече информация за мерките по време на форсмажорни обстоятелства и компенсациите на служители с намалено работно време. Фирмите желаят да получат съвети относно предоставяне на конкретна подкрепа (19%), както и как да се справят с вече заразени хора в тяхното предприятие (близо 7%). Бизнесът настоява за повече прозрачност относно разпределянето на финансовите ресусрси от ЕС,

предлагането на


дългосрочна подкрепа на бизнеса


и конкретното уточняване на браншовете, при които се прилага мярката за поемане на 60% от заплатите за сметка на държавата.

Мерките, които държатава трябва да предприеме, според участвалите в анкетата са намаляване на бюрокрацията и опростяване на процесите (21%), създаване на план за икономическо възстановяване (21%), предоставяне на финансови помощни средства (16%), както и на данъчни облекчения (18%), повече конкретизация за мерките в сферата на бизнеса (15%), държавна помощ за експортно застраховане (3%), отваряне на зелени коридори за износ и внос, намаляване на ДДС и на цените на горивата и прилагане на повече мерки за МСП (3%). На въпроса „C какво бизнесът може да подкрепи изпълнителната власт“ 30% отговарят, че са готови да разработят и формулират конкретни мерки за справяне със ситуацията и да ги предоставят на компетентмите органи.


Фирмите показват готовност да предоставят безвъзмездна помощ


от своето производство и услуги (20%), да поемат социален патронаж на най-силно засегнатите социални групи или да подпомогнат Националния оперативен щаб с необходимите ресурси (10%). Други са готови да предоставят предпазни средства (8,75%) или финансова помощ (2,50%). За 19 % от анкетираните, запзването на работни места, даренията и заплащането на данъци и такси, са основната помощ, която могат да предоставят на правителството.

Проучването е проведено между 20-23 март като в него участват български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия. В анкетата са включени компании от различни браншове: „Услуги, финанси и консултиране“ (15%), „Транспорт и логистика“ (10%), „ИТ и софтуер“

(14%), „Машиностроене“ (10%), „Търговия на едро и дребно“ (15%), „Производство на електорника“ и „Аутомотив“ (8%), „Mедицинска апаратура и фармацевтични услуги“ (9%), „Текстилна индустрия“ (8%), „Производство и преработка на метали“ (3%) и други (8%).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.