0

Д нес е Международният ден на блондинките. Отбелязва се за първи път в Съединените щати. Съюзът на юристите в Америка обявява празника на русата жена още през 2001 г. Логично е честването да започне в САЩ, където жените са най-склонни към феминизъм и еманципация. Пет години по-късно, през 2006 г., празникът се превръща в международен, намерил руси привърженички по цял свят. Блондинките дори кандидатстват пред ЮНЕСКО да бъдат обявени за част от „културното наследство“ от световната организация.

Днес е Международният ден на блондинките. Отбелязва се за първи път в Съединените щати. Съюзът на юристите в Америка обявява празника на русата жена още през 2001 г. Логично е честването да започне в САЩ, където жените са най-склонни към феминизъм и еманципация. Пет години по-късно, през 2006 г., празникът се превръща в международен, намерил руси привърженички по цял свят. Блондинките дори кандидатстват пред ЮНЕСКО да бъдат обявени за част от „културното наследство“ от световната организация.

Блондинките притежават удивителната способност да привличат мъжете, гласи мълвата. Учените обаче обясняват този феномен с по-високото ниво на естроген (полов хормон, свързан с овулацията и сексуалното поведение при жените) в организма на русите дами. Затова и мъжете са импулсивно привличани от тях. Според шотландски изследователи естествените блондинки са се появили към края на ледниковия период, или преди около 11 000 години. Под въздействието на околната среда и заради системно недохранване се е осъществила мутация и така са се появили жените със светли очи и коси.

Сред естествените блондинки има немалко успешни писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки. Един от примерите е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. През 2006 тя става най-високоплатеният писател в света след Дан Браун.

 Голям принос във формирането на мита за спорния интелект на блондинките има холивудската актриса Мерилин Монро, която става звезда с филма "Мъжете предпочитат блондинките", в който играе много добродушна, но не по-малко глуповата блондинка, чиито житейски избори са неизменно в нейна вреда. В същото време най-известната блондинка в света всъщност е имала кестенява коса. Тя е постигнала успех в Холивуд едва след като се разделила с нея.

За антипод на популярния архетип се смята известната холивудска актриса Шарън Стоун. Още на 13 години нейният коефициент за интелигентност е доста над средния - 154, тоест толкова, колкото е бил и на Алберт Айнщайн.

 Според биолози естествените блондинки ще изчезнат от Земята през 2202. А последната блондинка ще се роди във Финландия, където живеят най-много русокоси мъже и жени. Биолозите обясняват прогнозите си с това, че светлият ген е рецесивен, а тъмният е доминантен. Ако брюнет сключи брак с блондинка, децата им най-вероятно ще са с тъмни коси.